Eroina de la Mărășești, scoasă din cărțile de istorie

Eroina de la Mărășești nu mai are loc în istoria românilor.  În anul Centenarului, povestea Mariucăi, care în urmă cu 100 de ani și-a dat viața în cea mai mare bătalie din istoria României, o puteți regăsi de acum doar printre poveștile scrise de Dumitru Almaș. Autoritățile au decis să elimine din manuale faptele sale cu adevărat eroice.

Născută la Pădureni, în anul 1905, Măriuca avea doar 12 ani în anul de grație 1917. Fetița locuia cu bunicul său, Ion Zaharia, în satul Haret, aproape de locul confruntărilor militare. În livada casei, armata română crease un post de observație al trupelor românești, care oferea o panoramă asupra a tot ceea ce se întâmpla pe front.
Micuța eroină de la Mărășești a văzut cum soldatul care transmitea telefonic toate coordonatele de atac ale artileriștilor a fost omorât.
Acela a fost momentul în care Măriuca s-a oferit să îi ia locul. Telefonistul Ilie Gherghina refuză la început, dar fetița l-a convins atunci când i-a spus ,, Vreau să fac și eu ceva pentru țara mea”. Din acel moment fetița a început să transmită până când atât ea cât și Ilie Gherghina au fost grav răniți, pierzându-și viața. Trupul neînsuflețit a fost depus în Mausoleul Mărășești, alături de alți eroi ai aceste bătălii, iar un monument a fost ridicat în fața școlii din Haret în memoria Măriucăi și a faptelor de la 1917.
Figura eroică a fetiței a fost evocată în filmul „Baladă pentru Măriuca”, în anul 1969, și în cartea „Povestiri istorice”, a lui Dumitru Almaș, prezentă și în manualele claselor primare până în 1989.
Cu toate că ar trebui să ne mândrim cu ceea ce a săvârșit Măriuca, autoritățile au decis să elimine din manuale faptele sale cu adevărat eroice. La un secol de la cea mai mare victorie din istoria Armatei Române, generațiile de azi, dar și cele de mâine, nu vor afla de curajul unei copile care a murit în acele lupte.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole