Autorul kazah Abai Kunanbaev tradus pentru prima dată în limba română la editura Nemira

Ambasada Republicii Kazahstan în România, cu sprijinul KMG International, publică “Cartea învățăturilor” de Abai Kunanbaev, la editura Nemira, această ediție fiind prima traducere în limba română a autorului. Cartea, tradusă de prof. univ. dr. în filologie rusă Antoaneta Olteanu, va fi lansată în cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus, ce are loc între 14 și 18 noiembrie la Romexpo.
„ Cartea învățăturilor este una dintre scrierile literare reprezentative ale culturii kazahe. Împărtășim cu cititorii români bucuria de a lansa această carte în apropierea aniversării a 100 de ani de România și a 27 de ani de independență pentru Kazahstan, reafirmând astfel legătura culturală și valorile noastre comune. Cititorii vor descoperi o carte extraordinară, plină de înțelepciune, emoții tulburătoare și adevăruri incontestabile ale unui mare gânditor, filozof, poet și iluminat al culturii kazahe din Asia Centrală a secolului al XIX-lea” – a explicat Excelența Sa Dl. Daulet Batrashev, Ambasadorul Republicii Kazahstan.
„În ultimii ani, ne-am afirmat angajamentul pentru susținerea economiei României și am consolidat parteneriatul dintre România și Kazahstan prin proiectele și parteneriatele noastre. Componenta culturală întărește aceste legături, de aceea susținem lansarea lucrării lui Abai Kunanbaev, “Cartea învățăturilor”, ca o reiterare a principiilor morale universale pe care le împărtășim cu toții, indiferent de mediul cultural din care provenim” Alexey Golovin, Vicepreședinte al Grupului KMG International.
“Cartea învățăturilor” este o scriere filozofică, o colecție de poeme și învățături despre poporul kazah. Abai Kunanbaev abordează în opera sa subiecte precum educația, alfabetizarea și bunele moravuri ca unelte pentru a lupta împotriva obiceiurilor învechite și corupției. În cele 45 de învățături, Abai critică nedreptățile sociale și lipsa de educație, aduce în atenție diferența dintre esența spiritului uman și moralitatea oamenilor reali, dezvăluind astfel sensul adevărat al vieții, ce nu are legătură cu materialismul lumii sale.
Cartea lansată sub coordonarea editurii Nemira va fi disponibilă în librăriile Humanitas și Cărturești din toată țara, la prețul de 29.99 lei.
KMG International dezvoltă de peste 8 ani proiecte ce promovează cultura și identitatea României în Kazahstan (prin parteneriatul cu Asociația Dacia – fondată de către kazahi cu origini române românii ce trăiesc în regiunea Karaganda din Kazahstan), dar și cultura kazahă prin evenimente precum Festivalul de Film Kazah (ajuns la a 4-a ediție), Festivalul Orașului Astana organizat la Muzeul Satului Dimitrie Gusti. Grupul KMG International susține și promovează tinere talente de origine kazahă, laureați ai Concursului Internațional George Enescu (Erzhan Kulibaev – vioară, Amir Tebenikhin – pian).
Despre KMG International
KMG International este un investitor important în economia românească, fiind în același timp un cetățean corporativ responsabil. Prin programul „Împreună pentru fiecare”, compania a implementat 101 proiecte de protecție a mediului și  sănătății în întreaga țară. Pe lângă parteneriatul nostru strategic cu societatea civilă, menționăm sprijinul SMURD, Gala Societății Civile, Festivalul și Concursul Internațional George Enescu.
Deținut de compania KazMunayGas din Kazahstan, grupul KMG International desfășoară operațiuni semnificative în sectoarele de rafinare și petrochimie, retail, trading și servicii industriale pe 12 piețe principale. În România, Grupul deține rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone pe an, rafinăria Vega Ploiești – cel mai vechi combinat petrochimic, lansat în 1905 – dar și o rețea de distribuție a carburanților cu peste 740 puncte de vânzare, 230 stații GPL, 9.000 de stații de butelii și 3 stații de înmagazinare a GPL, 7 depozite.
Valoarea totală a investițiilor realizate de către KMG International în România se ridică la 4 miliarde de dolari în vreme ce nivelul contribuțiilor la bugetul de stat al României s-au ridicat la peste 15 miliarde de dolari în perioada 2007-2017.

Cele mai Accesate Articole