Alexandru Vişinescu a murit în închisoare

Alexandru Vișinescu, torționarul condamnat la 20 de ani închisoare pentru crime împotriva umanității comise în timpul comunismului, a murit, astăzi, în penitenciar, la vârsta de 93 de ani. El a fost ultimul comandant al închisorii Râmnicu Sărat unde a murit, în urma torturilor, liderul PNŢ Ion Mihalache.

Vişinescu a fost internat, în urmă cu o lună, la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti, cu fracturi costale şi ruptură de splină. Acesta a fost  supus de urgenţă unei intervenţii chirurgicale.  Atunci Administraţia Naţională a Penitenciarelor preciza că bărbatul s-a rănit în urma unei căderi involuntare, rezultat al unui leşin. El a fost externat pe 26 octombrie deoarece nu a mai avut nevoie de tratament în Secţia de Terapie Intensivă. Drept urmare a fost transportat în Spitalul Penitenciar Rahova, unde, de altfel, și-a găsit sfârșitul.

“Luni, 05.11.2018, în jurul orei 13.00, personalul medical al Penitenciarului-Spital Bucureşti-Rahova a intervenit pentru acordarea primului ajutor în cazul unei persoane aflate în custodie, concomitent fiind solicitat sprijinul serviciului unic de urgenţă 112. În ciuda eforturilor depuse de personalul specializat, decesul persoanei în cauză a fost declarat în jurul orei 14.30. Aceasta se afla în evidenţa unităţii cu o serie de afecţiuni medicale cronice, pentru care se acordau îngrijiri şi tratament potrivit recomandărilor medicilor specialişti. În conformitate cu prevederile legale, s-a procedat la informarea: familiei persoanei condamnate, judecătorului de supraveghere a privării de libertate, Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti, INML Bucureşti” se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Alexandru Vişinescu a murit la vârsta de 93 de ani, acesta executând o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii. Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Vişinescu că, în perioada 1956-1963, comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat la acea vreme, a luat măsuri de persecutare a deţinuţilor politici încarceraţi. El a fost de altfel ultimul comandant al închisorii unde a murit, în urma torturilor, liderul PNŢ Ion Mihalache. Potrivit anchetatorilor, doisprezece deţinuţi politici au murit în perioada în care penitenciarul a fost condus de Vișinescu din cauza torturilor fizice și psihice la care erau supuși.

„Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violente, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate”, au declarat procurorii.

Potrivit acestora, printre victimele fostului comandant s-ar număra Corneliu Coposu, Ion Diaconescu şi Ion Mihalache. În primă instanţă, Alexandru Vişinescu a fost obligat să plătească 300 de mii de euro daune morale familiilor celor care au fost închişi şi torturaţi. Sentința a fost confirmată în apel și Instanța Supremă a respins contestația în anulare făcută ulterior de condamnat.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole