Noi reguli pentru pensionare

Românii se grăbesc să îşi cumpere vechime pentru pensie. Legea le permite celor care nu au lucrat în ultimii cinci ani sau pentru care nu s-au plătit contribuţii să poată cumpăra vechimea în muncă. În același timp, Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care va modifica regulile legate de vârsta de pensionare.

Cine doreşte să-şi completeze vechimea în muncă mai are la dispoziţie doar două luni pentru a achita retroactiv sumele necesare. Astfel, persoanele interesate pot să încheie contracte individuale cu casele teritoriale de pensii până la sfârşitul lui 2018.
Cererile se pot depune la sediul Casei Județene de Pensii. În Guvern există însă discuţii ca proiectul să fie continuat şi anul viitor şi chiar să permită cumpărarea de vechime pentru orice perioadă lipsă, pe o durată totală de 5 ani.
Guvernul pregăteşte un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va modifica regulile legate de vârsta de pensionare. Femeile vor avea dreptul să se pensioneze la 65 de ani, exact ca bărbaţii.
Prin noul proiect, anagajatorul va fi obligat să respecte decizia unei femei în cazul în care aceasta dorește să muncească încă doi ani peste vârsta standard de pensionare. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Executiv şi publicat în Monitorul Oficial.
Redactor: Alexandra Panait

Cele mai Accesate Articole