Elevi, cu geci și mănuși la ore

Situație alarmantă la Focșani. Elevii unui liceu tremură, la propriu în clase, dar nu de emoția vreunui examen ci de frig, cu toate că instalația termică a clădirii funcționează la capacitate maximă. De vină sunt geamurile de lemn care nu se mai inchid deoarece ultima renovare a școlii a fost făcută în anul 2000. Pe de-o parte, conducerea școlii spune că factura pentru încaălzire este uriașă și așteaptă bani de la Primarie pentru a schimba geamurile, iar de cealaltă parte reprezentantii municipalității spun că au alocat, încă de la începutul anului, fonduri pentru reabilitarea clădirii.

Cei 900 de elevi ai Colegiului Național ”Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Focșani vin la ore cu căciuli, fulare și manuși. Cu toate că îngeață de frig, aceștia nu și-au pierdut simțiul umorului. În ultimele zile, ei au postat mai multe mesaje pe Facebook prin care ironizează conducerea școlii și administrația locală pentru situația în care au ajuns.

„Multumim Colegiului National Al. I. Cuza si administratiei acestuia pentru una din cele mai mari realizari din istoria omenirii aceasta fiind descoperirea kelvin-ului negativ pe care il traim in fiecare dimineata cand venim la liceu pe pielea noastra. Sincere multumiri si tineti-o tot asa!”, au scris elevii pe reteaua de socializare.

Elevii își desfășoară zilnic orele în sălile de clasă unde temperatura nu urcă mai mult de 15 grade Celsius. Ultima renovare a clădirii a fost făcută în anul 2000, atunci când a fost schimbată şi tâmplăria ferestrelelor. Cum majoritatea lucrărilor au fost făcute de mântuială, la puțin timp după finalizare au apărut problemele, iar geamurile de lemn s-au curbat și nu au mai putut fi închise.
Cu toate acestea, conducerea școlii a încercat să găsească soluții și a pus bandă izolatoare peste crăpături. De asemenea, în clase au fost aduse calorifere electrice, dar nici asta nu a ajutat prea mult.
„La noi în liceu s-a făcut o reparaţie capitală acum aproape 20 de ani. (…) s-a schimbat tâmplăria, s-a schimbat acoperişul, s-a consolidat clădirea. Materialele folosite atunci au fost de o rezistenţă foarte mică în timp. Din 2017 când am venit eu ca director, chiar în ianuarie a fost o iarnă grea şi primul lucru pe care l-am făcut a fost să fac fotografii cu geamul de pe hol unde intrase zăpada în şcoală. Am mers cu ele la Primărie, am discutat cu domnul primar, cu domnul viceprimar. Prin Consiliul Local ne-au alocat o sumă prin care să putem face un proiect pentru schimbarea tâmplăriei(…)Până se vor schimba geamurile va trebui să găsim o soluţie de avarie(…)”, a declarat directorul Colegiului Naţional Al.I.Cuza, Daniela Sîrghie.
De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Focșani spun că școala a primit suma de 83.000 de lei încă de la începutul anului pentru refacerea tâmplăriei.

„Unitatea şcolară în cauză a primit la începutul anului o sumă pe care să o folosească pentru proiectul reamenajării clădirii, undeva în jurul valorii de 83.000 de lei. Ei dispun de această sumă după cum consideră dumnealor. Depinde exact de dumnealor cât de repede reuşesc să aducă această documentaţie de proiectare şi să deruleze următoarele etape ale achiziţiei”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Primăriei Focşani, Mădălina Șerbănuț.

Cu toate acestea, aproximativ două treimi din bugetul instituției este folosit pentru acoperirea costurilor cu încălzirea. Până se va găsi o soluție, elevii vor fi nevoiți să facă orele în clasele unde temperatura nu urcă mai mult de 15 grade.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole