Emmanuel Macron, mesaj către națiunea franceză

Numeroasele și răsunătoarele proteste ale ”vestelor galbene” au provocat o adevărată criză atât pentru  societatea, cât și pentru democrația din Hexagon.  În încercarea de a calma situația, președintele Emmanuel Macron s-a adresat luni seară națiunii franceze. Șeful statului a decretat starea de urgență economică și socială și a anunțat o serie de măsuri economice.

Amploarea protestelor ”vestelor galbene” a năruit politicile economice ale președintelui francez Emmanuel Macron. În încercarea de a stăvili furia și nemulțumirile manifestanților, liderul de la Palatul Élysée s-a adresat luni seară națiunii franceze. În discursul său, șeful statului a condamnat violențele care au marcat cele patru săptămâni de proteste ale mișcării ”vestelor galbene”. Agresivitatea și jafurile nu se vor bucura de clemență.
În timpul alocuțiunii sale, președintele Franței a anunțat o serie de măsuri economice pentru o națiune a meritului și a muncii:
Nu au fost uitați nici pensionarii. Președintele francez a recunoscut că povara fiscală asupra veniturilor acestora este o nedreptate. Din acest motiv, pensiile mai mici de 2.000 de euro vor fi scutite de plata contribuțiilor sociale.
Rămâne de văzut dacă pârghiile fiscale anunțate se vor concretiza într-un liant menit să restabilească unitatea națiunii franceze.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole