Sfantul Ioan, Botezatorul

Prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul este ultima verigă a sărbătorilor de iarnă pe care biserica creștin-otodoxă le-a prăznuit împreună cu enoriașii săi. Ioan Botezătorul a fost ultimul dintre prooroci, înainte-mergător și botezător al Domnului nostru Iisus Hristos, „cel mai mare dintre cei născuți dintre femei”, așa cum l-a numit Mântuitorul. Astăzi, peste 2 milioane de români își serbează onomastica. Cele mai răspândite nume sunt Ioan, Ion, Ionuț, Ioana și Ionela.

Creştinii îl consideră pe Sfântul Ioan Botezătorul cel mai mare dintre sfinţi, după Fecioara Maria. Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, care erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru şi a rămas mut până când Elisabeta a născut. Potrivit învăţăturilor religioase, Ioan a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Iisus Hristos.
Sfantul Ioan Botezătorul și Inaintemergătorul Domnului, ocupă un loc important în iconografia ortodoxă. El unește în persoana sa cele două etape ale istoriei mântuirii: Legea Veche și cea Nouă, adică Iubirea cea de necuprins a lui Dumnezeu.
În vremea domniei împăratului Tiberi, aproximativ în anul 29 d.Hr., Ioan s-a dus, la porunca lui Dumnezeu, în regiunea Iordanului și și-a început propovăduirea. În acest mod el chema oamenii la pocăință și vestea apropiata venire a lui Mesia. Pe cei care veneau la el îi boteza prin afundarea în apa Iordanului, în semn de curățire a păcatelor și de lepădare de ele și spre a-i pregăti pentru venirea lui Mesia, Mântuitorul.
Pentru viața lui îngerească, Sf. Ioan a fost considerat vrednic să-L vadă pe Mântuitorul și să Îl boteze în Iordan. Tot atunci a fost și martorul descoperirii Sfintei Treimi. Tradiţia spune că, în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiţiei populare, după Sfântul Ion “se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.
Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: Zarif Armanbet

Cele mai Accesate Articole