Lacul lebedelor de la Pângărați

Spectacol uimitor pe un lac din județul Neamț. Sute de lebede și rațe sălbatice așteaptă să vina primăvara. Se pare că vin din zona nordică iar în migrația lor către o climă caldă au găsit un mediu propice pe lacul de la Pângărați. Vremea blândă și hrana pe care au găsit-o din abundență în lac, au determinat aceste păsări să nu își continue migrația și să ierneze aici.

La fel ca și în anii trecuți, pe lacul de acumulare de la Pângăraţi, sute de lebede şi raţe sălbatice iernează aici, spre bucuria localnicilor şi a turiştilor care vin să le fotografieze şi să le aducă de mâncare. Nu de puţine ori aceștia le-au adus înnaripatelor saci cu boabe de porumb pentru a le suplimenta hrana în zilele geroase. În migraţia lor, păsările au găsit aici o climă mai blândă, dar şi suficientă hrană, astfel că au preferat să rămână pe luciurile de apă din Neamţ. Multe dintre exemplare s-au stabilit definitiv pe acest lac, iar o mare parte dintre lebede şi raţe revin aici doar iarna. Vestea că lacul a prins viaţă datorită acestor păsări i-a făcut pe turişti să vină în număr tot mai mare pentru a le admira sau a le hrăni.
Lacul Pângărați este situat la 15 kilometri de Piatra-Neamț spre Bicaz și s-a format în anul 1964 pe cursul superior al râului Bistrița. Este primul lac de baraj amplasat în aval de hidrocentrala Dimitrie Leonida de la Stejaru. Din anul 2004 lacul Pângăraţi a fost desemnat arie de protecţie specială avifaunistică, ce cuprinde luciul de apă al lacului desfăşurat pe o suprafaţă de 155 hectare. În lacul Pângăraţi trăiesc peşti din speciile oblete, scobar, clean, ştiucă, biban, caras, plătică şi roşioară.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole