4 milioane de ouă contaminate

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman au descoperit peste patru milioane de ouă contaminate cu o substanţă interzisă numită fipronil. Produsele au fost găsite la o fermă avicolă din localitatea Drăgăneşti Vlaşca. Acest insecticid este interzis în Uniunea Europeană la animale destinate consumului uman.

Potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman, în data de 22 noiembrie 2018, medici veterinari din cadrul DSVSA au prelevat probe din ouă de găină, provenite de la o fermă avicolă din localitatea Drăgănești Vlașca. Acestea au fost expediate pentru analize de laborator și astfel s-a descoperit depășirea limitei maxime admise pentru substanța Fipronil.

“Ca urmare a primirii buletinului de analiză, care relevă depăşirea limitei maxime admise pentru substanţa Fipronil, DSVSA Teleorman a dispus până la data acestui comunicat, sechestrarea unui număr de 4.200.000 de ouă, care vor fi dirijate la o unitate autorizată pentru a fi distruse”, se arată în comunicatul DSVSA.

Mai mult decât atât, ferma este supravegheată și, în continuare, vor fi prelevate probe din ouă, până când vor fi confirmate buletine de analiză, care să releve dispariţia substanţei din produsele alimentare respective. Direcţia de Sănătate Publică Teleorman desfăşoară o anchetă la fermă pentru a stabili sursa contaminării cu această substanță.
Potrivit specialiștilor, Fipronilul este folosit, de regulă, pentru combaterea căpuşelor. Dacă este ingerată, substanţa poate rămâne mult timp în organism, iar efectele ei sunt devastatoare. Poate afecta ficatul, rinichii, tiroida şi sistemul nervos şi pot apărea chiar convulsii.
De asemenea, acest insecticid este interzis în Uniunea Europeană la animale destinate consumului uman.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole