Fără gadget-uri la volan!

Şoferii care vor fi surprinşi cu telefonul în mână la volan se vor alege cu permisul suspendat. Acesta este noul proiect de lege lansat în dezbatere publică, astăzi, de către Ministerul Afacerilor Interne. Prin acesta, se vrea interzicerea, în timpul mersului, a folosirii orcărui tip de gadget.

Potrivit unui comunicat de presa remis vineri , Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului, cu privire la circulația pe drumurile publice. Ceea ce înseamnă că va fi interzisă folosirea orcărui tip de gadget.

”Interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (exemplu tablete). “, se arată în document.

Mai mult decât atât, cei care nu vor respecta acest lucru, vor fi sancționați cu 9-20 puncte-amendă și 6 puncte de penalizare. Totodată, potrivit aceluiași proiect de lege, amenzi vor primi și  bicicliștii.

“Avand în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil, sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancționare pentru situația în care concomitent cu această faptă este încalcată o altă regulă privind circulația vehiculelor.
Astfel, pe lângă amendă se va aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule”, mai prevede proiectul de lege.

Noile modificări legislative vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. De asemenea, Poliția Rutieră va desfașura activități de informare a participanților la trafic cu privire la aceste modificări, pe toată perioada celor 60 de zile.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole