Noi modificări la legea pensiilor

Anul 2019 a adus o serie de modificări importante pentru mii de români.  Una dintre acestea este scoaterea de la dreptul de pensie a persoanelor care au anumite afecțiuni. Prin urmare, conform prevederilor din noua lege, unii pensionari, nu vor mai primi pensia minimă garantată, ca până acum. 

Bolnavii de cancer, SIDA sau schizofrenie nu vor mai primi o pensie minimă garantată, cum s-a întâmplat până acum. Aceștia vor face obiectul unei noi legi prin care vor primi o indemnizaţie socială. Mai mult decât atât, criteriile de acordare a pensiei de invaliditate au suferit și ele schimbări. De acum, cei care vor să primească pensie de invaliditate trebuie să fi cotizat cel puțin 15 ani la sistemul public de pensii.
Potrivit noii legi, pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA sau bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.
Camera Deputaţilor a aprobat legea, după ce deputaţii au admis un amendament al UDMR, iniţial respins de Comisia de muncă. Acesta prevede că cei care suferă de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi a stagiului complet de cotizare. Legea a trecut de ambele camere ale Parlamentului, iar pentru a intra în vigoare, mai trebuie promulgată de preşedintele țării.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole