La plimbare în plină perioadă de hibernare

Imagini rare, cu o ursoaică și doi pui ieșiți la plimbare, au fost surprinse în județul Alba. Asta deoarece șansele de a vedea ursul brun în mediul natural sunt destul de mici, mai ales în perioada de hibernare. Filmulețul a fost făcut public, pe Facebook, de către Administrația siturilor Natura 2000 “Frumoasa”.

Filmarea a fost realizată pe Valea Cugirului, într-o zonă inclusă în situl Frumoasa. Ursoaica și cei doi pui au trecut prin fața unui angajat silvic al administrației, care a avut curajul să scoată aparatul și să-i filmeze. În această perioadă a anului, când urșii încă sunt în perioada de hibernare, aceste animale sunt și mai greu de observat.
Alături de imagini au fost date și câteva explicaţii de specialitate despre această specie de animal şi comportament, neobişnuit pentru această perioadă.
”Ursul brun este o apariție frecventă în pădurile din regiunea montană din România. Lungimea corpului variază între 245 şi 255 cm, iar greutatea între 200 şi 360 kg. Are o dentiţie bogată, alcătuită din 42 de dinţi si măsele, bine adaptată pentru o dietă care include cantităţi semnificative de hrană vegetală şi nevertebrate. Acest lucru indică faptul că ursul este un animal omnivor şi oportunist, dieta sa fiind adaptată în funcţie de mediu. ”, se arată în textul postat alături de imagini.
Situl „Frumoasa” a fost desemnat arie naturală protejată prin Ordinul Ministrului Mediului și Dezvoltării Durabile pentru protejarea a 16 tipuri de habitate de interes comunitar.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole