Mașinile pe motorină vor fi interzise în România

Interdicțiile continuă în cazul mașinilor pe motorină, iar România pare să fie următoarea țară luată în vizor. După valul de măsuri drastice luate de țările din Vestul Europei, Curtea Europeană de Justiţie ar putea fi sesizată în cazul României şi a altor 8 ţări din Uniunea Europeană.

Curtea Europeana de Justitie ar putea sa ia masuri fata de țara noastră din cauza emisiilor nocive prea mari ale automobilelor pe motorină. Mai multe țări din Europa de Vest au luat măsuri împotriva acestor automobile, iar acum urmatoarea pe lista ar putea fi Romania. Veștile nu ar fi tocmai bune pentru mai bine de 3 milioane de romani, posesori de mașini cu motoare pe motorină. Director tehnic RAR, Cristian Bucur, a vorbit despre potențialul cancerigen al particulelor emise de autovehiculele cu motor diesel:

„Aceste particule sunt de fapt niște molecule de carbon cu un înveliș de hidrocarburi aromatice și oxizi metalici. Și acestea s-a demonstrat faptul ca au potențial cancerigen.”

Directorul tehnic RAR, a mai precizat ca, cel mai probabil, automobilele cu motor diesel nu vor fi interzise brusc in Romania.

„Nu cred ca va exista o interzicere totală şi bruscă a acestor vehicule.”

Măsuri asemănătoare se vor lua, în viitorul apropiat, în orase precum Paris, Madrid și Atena până în anul 2025. Copenhaga merge și mai departe. Primarul capitalei daneze intenționează să interzică toate autoturismele cu propulsie diesel în centrul orașului, de anul viitor. În București, s-au scumpit parcările pentru a-i descuraja pe șoferi să vină cu mașina în centru, iar un proiect de lege propune un weekend pe an fără mașini.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole