160 de ani de la Unirea Principatelor Române

În fiecare an, pe 24 ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment cunoscut și sub denumirea de Mica Unire. Acesta a fost și primul pas important în înfăptuirea statului național unitar român.
Chiar dacă bunicii și părinții noștri n-au trăit în acele vremuri să ne poată povesti, istoria ne arată că fără această Mică Unire şi reformele lui Alexandru Ioan Cuza, nu ar fi existat România modernă de astăzi.

Mica Unire   a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele de Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea lui  Alexandru Ioan Cuza  ca domnitor al ambelor principate, la   5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
În cei 7 ani de domnie,  Cuza a pus bazele României moderne, a creat primul guvern sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu, și au fost concepute Codul Civil și Penal, inspirate din cel al Franței. De asemenea, în scurta sa domnie, Alexandru Ioan Cuza a dat legea învățământului primar obligatoriu. Tot atunci s-au înființat și primele universități din țară, cea de la Iași care astăzi îi poartă numele și Universitatea București.
Sub domnia lui Cuza a fost construită prima linie ferată pe ruta București-Filaret-Giurgiu, care a fost inaugurată în octombrie 1869 de către regele Carol I. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări,   Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul. După înlăturarea sa de la putere în 1866 ,  unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui   Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.
Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România, iar astfel s-a creat actualul stat.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole