Caniculă în Australia

Australia se topește sub valul de caniculă! Sudul continentului se confruntă cu cele mai ridicate temperaturi din ultimii 80 de ani. Mercurul din termometre a indicat valori de aproximativ 50 de grade Celsius. Zeci de persoane au ajuns la spital. Temperaturile record au provocat o serie de prejudicii și mediului înconjurător.

Australia fierbe la focul gradelor din termometre, care au depășit valorile record, înregistrate în multe localități din sudul continentului. Maximele de temperatură au ajuns joi la 49,5 grade Celsius în Port Augusta, fiind cel mai ridicat nivel consemnat de meteorologi într-o localitate situată la malul mării. În aceeași zi, la 300 de kilometri distanță, în orașul australian Adelaide, termometrele indicau valoarea record de 47,7 grade Celsius. Această temperatură a doborât maxima înregistrată în anul 1939. Animalele sălbatice de la grădina zoologică din oraș suferă și ele din cauza valorilor termice extrem de ridicate. Pe carapacele țestoaselor sunt așezate prosoape umede, în timp ce cangurilor li se oferă cuburi de gheață. Nu au fost singurele viețuitoare care au fost afectate de canicula din Australia, mii de pești au fost descoperiți morți pe malurile unui râu din estul continentului. În regiunea vestică a acestuia, cel puțin 2.500 de cămile au fost eutanasiate în vreme ce în centrul țării 50 de cai sălbatici au necesitat același procedeu.
Peste 13 orașe de pe întreg cuprinsul statului Australia de Sud au înregistrat depășiri ale maximelor termice. Căldura excesivă a provocat diferite probleme de sănătate pentru 44 de persoane, care au necesitat intervenția de urgență a cadrelor medicale. Mii de australieni au căutat refugiul pe plaje sau  în centrele comerciale pentru a beneficia de aerul condiționat. Pentru contracararea disconfortului termic, rețele de electricitate au fost suprasolicitate și s-au înregistrat mai multe căderi de tensiune. Peste 150.000 de gospodării și sedii de companii din statul australian Victoria au fost afectate vineri de lipsa energiei electrice. Circulația rutieră din Melbourne a fost viciată din cauza celor peste 100 de semafoare care nu au mai funcționat.  În aceeași zi, un front atmosferic rece a brăzdat cerul după-amiezii  și a redus brusc temperaturile cu 12 grade Celsius. Tot vineri, la est de această metropolă, și-au făcut apariția mai multe incendii de vegetație.
Prognozele meteorologilor avertizează că valul de căldură se va situa sâmbătă deasupra statului australian New South Wales.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole