Mica Unire sărbătorită la Iași

Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 a fost sărbătorită la Iași printr-o serie de manifestații organizate în capitala Moldovei. Evenimentele au debutat în Piața Unirii, printr-o slujbă de Te Deum oficiată de slujitorii Catedralei Mitropolitane, urmată de cuvântul de deschidere al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Anul acesta la Mica Unire sărbătorită la Iași au fost prezenți, printre celelalte oficialități locale și centrale, și membrii Familiei Regale a României, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Alteţa Sa Regală Principele Radu. Toți cei prezenți la eveniment au ascultat în mod solemn interpretrea  imnului național.
A urmat apoi slujba de pomenire a eroilor căzuți la datorie oficiată de un sobor de preoți. După acest moment emoționant, domnitorul Alexandru Ioan Cuza în persoana unui actor profesioniat, și-a făcut apariția în tribuna oficială pentru a le transmite oamenilor un mesaj aparte. În completare, personalități locale și centrale au rostit alocuțiuni prin care au expus momentul istoric de la 24 ianuarie 1859.
Evenimentul s-a încheiat cu slujba de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, în biserica Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași, unde se află mormântul înfăptuitorului Micii Uniri. Tot aici se odihnesc și domnitorii Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir. Evenimentul s-a încheiat cu depunerea coroanelor de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole