Bruxelles-ul spune ”NU”

Posibilitatea unui Brexit fără acord devine un scenariu tot mai plauzibil. Încercările Londrei de a renegocia tratatul de retragere din Uniunea Europeană s-au lovit de refuzul Bruxelles-ului.

Legislativul britanic a votat marți seară o serie de amendamente propuse tratatului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Modificările care au primit undă verde în Parlamentul de la Londra i-au consolidat poziția premierului May în vederea reluării discuțiilor pentru o renegociere a acordului Brexit.

”În această seară, parlamentul a trimis un mesaj clar că există o cale de urmat pentru a garanta acest acord dacă vom reuşi să obţinem schimbări cu privire la backstop. Poziţia UE rămâne că ei doresc ca Marea Britanie să plece cu un acord. Ei doresc ca Marea Britanie să plece cu un acord pentru că este în interesul lor, precum şi al Marii Britanii.”, a declarat purtătorul de cuvânt al șefei Executivului de la Londra.
“A negocia o asemenea schimbare nu va fi uşor. Aceasta va implica redeschiderea acordului de retragere, un demers pentru care ştiu că apetitul partenerilor noştri europeni este limitat. Cred însă că având un mandat din partea acestei adunări, pot obţine o asemenea schimbare.”, a menționat prim-ministrul Theresa May în Camera Comunelor.

Bruxelles-ul nu a întârziat să-și exprime poziția cu privire la noile solicitări ale Londrei și nu a acordat aviz favorabil redeschiderii negocierilor. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a fost ferm.
”Acordul de retragere este şi rămâne cea mai bună şi singura modalitate de a asigura retragerea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Backstop-ul este parte a acordului de retragere şi acordul de retragere nu este deschis pentru renegociere”, a transmis liderul Consiliului European prin intermediul purtătorului său de cuvânt.
Revenirea la masa tratativelor a fost respinsă și de președintele francez Emmanuel Macron. Acesta a propus Executivului de la Londra să prezinte cât mai urgent negociatorului-șef al Uniunii Europene direcțiile de acțiune pentru evitarea unui Brexit fără accord. Perspectiva sumbră a ieșirii  dezordonate a Regatului Unit din Blocul Comunitar nu este dorită de nimeni, dar trebuie luată în considerare.
Dacă până în data de 13 februarie nu va fi semnat niciun acord cu Bruxelles-ul, șefa Guvernului britanic intenționează să organizeze un vot în 14 februarie asupra unei retrageri fără tratat.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole