Tragedie în Masivul Călimani

O avalanșă care s-a produs duminică seară în Munții Călimani a surprins un grup de turiști, în timp ce făceau o drumeţie cu snowmobile. Potrivit ultimelor informații, o persoană a murit, iar alte două sunt rănite. Se pare că accidentul s-af fi produs chiar în acelaşi loc în care, în urmă cu doi ani, o altă cădere de zăpadă a surprins doi salvamontişti.

Alarma s-a dat duminică seară, în jurul orei 21.00 când trei persoane care se plimbau cu snowmobilele, în Munţii Călimani, au fost surprinse de avalanşă. Mai multe echipe de salvamontişti din Suceava, Mureş şi Harghita au intervenit, în timpul nopţii de duminică spre luni, după ce doi dintre turiştii surprinşi de avalanşă au reuşit să se salveze şi au ajuns la cabana Meteo, de unde au sunat la 112 pentru a cere ajutor. Din nefericire, când au ajuns în zona indicată, salvamontiștii au aflat că unul dintre turiști a murit. Reprezentanţii Savamont Vatra Dornei au reuşit să localizeze, abia luni, trupul neînsuflețit al bărbatului.

„Urmează evaluarea situaţiei în care se află cei de acolo, acordarea măsurilor de prim-ajutor celor două persoane care au afecţiuni medicale, pregătirea aceastora de drum, recuperarea celui decedat, evaluarea riscurilor din zonă şi stabilirea celei mai sigure căi de retragere pentru a se evita o nouă expunere la avalanşe”, au transmis reprezentanţii Salvamont.

Salvatorii montani analizează împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă posibilitatea recuperării răniţilor şi a celui decedat cu un elicopter.

“ (…)Cei doi au stat o noapte întreagă în munte, pot fi evacuaţi de salvamontişti printr-o acţiune terestră, dar aceasta este de durată şi expune riscurilor şi accidentaţii şi salvamontiştii. Persoana decedată se află într-o zonă foarte expusă riscului de producere de avalanşe, iar recuperarea pe cale terestră este foarte dificilă, ar trebuie făcută cu o echipă mică numerică, care să intre şi să evacueze rapid zona, dar se speră că şi aici se va putea folosi elicopterul” , au precizat reprezentanţii Salvamont România.

Avalanşa s-a produs exact în zona în care alți doi salvamontişti au murit în încercarea de a urca cu steagul României în vârful masivului, pe 1 decembrie 2017.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole