Scandalul falsului chirurg

Un italian fără bacalaureat s-a dat drept medic în România şi chiar a participat în mai multe spitale la operații estetice. Bărbatul cu doar 8 clase absolvite are la activ, în țara sa natală o condamnare de un an şi jumătate cu suspendare, pentru o infracțiune asemănătoare.

Un italian fără studii de specialitate a reușit să păcălească sistemul medical din România. Bărbatul participa la intervenții chirurgicale însă nu intra în sala de operație singur. Asistentele au observat că acesta nici măcar nu știa să se spele pe mâini și să-și pună mănușile în mod corespunzător. Așa s-a descoperit faptul că este un chirurg fals.
Ulterior, a fost făcută o sesizare la DSP și Colegiul Medicilor fapt care a dus la declanșarea unei anchete. În plus, a fost demarată și o urmărire penală de către procurorii de la Parchetul General. În țara lui, Matthew Mode a fost condamnat pentru că a furat identitatea unui cunoscut medic și a pretins că este cardiolog. El a susținut chiar că a absolvit prestigioasa Johns Hopkins University School of Medicine din SUA, când în realitate ultima meserie documentată este cea de valet de parcare. În România a venit în urmă cu un an și chiar a operat câțiva pacienți la mai multe spitale. Bărbatul a pretins că are aviz de liberă practică de la Ministerul Sănătății și că îl va aduce și pe cel de la Colegiul Medicilor.
În cadrul anchetei s-a constat faptul că falsul chirurg nu are eliberat de către Colegiul Medicilor din România niciun document care să-i confere dreptul de a practica medicina pe teritoriul țării noastre. Colegiul Medicilor a transmis că a făcut plângere penală pe numele acestuia. Ministrul Sănătății nu neagă că Direcția de Sănătate Publică a dat parafa, dar spune că l-au angajat ilegal clinicile. Președintele Colegiului Medicilor din România a spus că va fi făcută o anchetă extinsă, împreună cu DSP, pentru a vedea dacă mai sunt și alți medici străini în această situație.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole