Lege pentru concediile profesorilor

Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei pus astăzi în dezbatere publică, profesorii, directorii şcolilor şi inspectorii din România vor trebui să-şi efectueze concediile în timpul vacanţelor şcolare. Reprezentanţii profesorilor spun că recomandarea trimisă de Ministerul Educaţiei este un abuz.

Ordinul pus în dezbatere publică pentru o perioadă de 10 zile arată că efectuarea concediului de odihnă se va realiza în baza unei programări stabilite de angajator. Aceasta se va  face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul şcolar următor. Astfel,  profesorii, directorii şcolilor şi inspectorii din România vor trebui să-şi planifice concediile din timp şi să le efectueze în perioada vacanţelor şcolare. Salariatul este obligat să efectueze  concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege. Cu toate acestea, profesorii şi directorii pot fi rechemaţi din concediu de către superiori. Inspectoratele generale vor verifica anual rechemările din concediu şi le vor transmite Ministerului Educaţiei. Reprezentanţii profesorilor spun că ordinul pus în dezbatere publică reduce de fapt concediul de odihnă al directorilor de şcoală numiţi prin concurs. Ei nu vor mai avea 62 de zile de concediu, ci numai 25, conform Codului Muncii.

“Cu alte cuvinte, directorii nu mai sunt consideraţi cadre didactice. Este o dovadă de dispreţ la adresa directorilor care au susţinut concurs pentru post”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.

Reprezentanţii profesorilor spun că recomandarea trimisă de Ministerul Educaţiei este un abuz.
Redactor: Alexandra Panait

Cele mai Accesate Articole