Dosarul Retrocedărilor. Radu Mazăre, condamnat la 9 ani de închisoare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, la 9 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.
Decizia a fost luată de un complet de 3 judecători, condus de Ionuț Matei.
Radu Mazăre se află în Madagascar,  unde a plecat în decembrie 2017, susținând că este persecutat și reprezintă o țintă a ”Statului Paralel”.
”Toate aspectele dovedesc că sunt o țintă politică a Statului Paralel și că în România nu am nicio șansă să beneficiez de o justiție corectă, independentă, obiectivă și imparțială. Pentru toate aceste motive am decis să solicit azil politic în Republica Madagascar. Atunci când în România va exista o justiție reală, mă voi intoarce”, arăta Mazăre într-o scrisoare transmisă autorităților din România.
Deciziile definitive luate de Înalta Curte de Casație și Justiție:
Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei- 9 ani de închisoare;
Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo – 5 ani;
Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa- 5 ani;
Constantin Racu, şeful Direcţiei Administraţie Publică – 6 ani şi 10 luni închisoare;
Daniela Ramona Dospinescu, şefa Direcţiei Patrimoniu – 7 ani şi 6 luni închisoare;
Ion Marica şeful Direcţiei Tehnic-Investiţii – 5 ani;
Dragoş Săvulescu, fost finanţator al clubului Dinamo- 5 ani şi 6 luni închisoare.
Judecătorii au dispus și restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul revenirii a zeci de terenuri din Constanţa şi staţiunea Mamaia în domeniul public al statului sau în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Constanţa.
De asemenea, s-a dispus  confiscarea sumei de aproape 1 milion de euro de la Cristian Borcea.
Instanța supremă a stabilit pedepse mult mai grele față de cele date de instanţa de fond (Curtea de Apel Bucureşti) în iulie 2017, când Radu Mazăre primise 4 ani de închisoare cu suspendare.
Tot atunci, Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al CJ Constanţa, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, aceeaşi pedeapsă primind şi Dragoş Săvulescu, fost acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti.
În schimb, Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost achitat.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis și achitarea a 26 de inculpaţi în acest dosar.
De altfel, pronunţarea în acest dosar a fost amânată până acum de patru ori.
Cazul retrocedărilor este vechi de 11 ani
Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.
Mandat internațional pe numele lui Radu Mazăre
IPJ Constanţa a transmis, astăzi, că se desfășoară activități pentru întocmirea documentelor necesare sesizării instanței de judecată în vederea emiterii mandatului european de arestare și a celui de urmărire internațională.
Borcea, încarcerat
Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost încarcerat, vineri dimineaţa, la Penitenciarul Bucureşti-Rahova.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus și confiscarea sumei de aproape 1 milion de euro de la Cristian Borcea, în dosarul retrocedării de terenuri şi plaje.
 
 
 
 

Cele mai Accesate Articole