Condamnări definitive în dosarul “Retrocedărilor”

Lovitură grea pentru Cristi Borcea. Acesta s-a întors după gratii după ce, ieri, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța. De asemenea, fostul edil al Constantei, Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Totodată, fostul președinte al Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu, omul de afaceri Dragoș Săvulescu împreună cu mai mulți angajați din primăria Constanța au primit condamnari cu închisoarea, în același dosar.

Sentințele definitive au venit după 9 ani de proces şi alte opt amânări consecutive de pronunţare. După ce, în primă instanță, cea mai mare pedeapsă a primit-o Radu Mazăre și anume de 4 ani cu suspendare, Completul de la Înalta Curte de Casație si Justiție l-a condamnat pe fostul primar la nouă ani de închisoare cu executare.
Cu toate că, Talpău este unul dintre consilierii juridici din Primăria Constanța, condamnat, de asemenea, în Dosarul Retrocedarilor, pionii principali sunt fostul primar Radu Mazare și fostul șef al dinamoviștilor, Cristian Borcea. Primul este în Madagascar, iar cel de-al doilea s-a predat deja.
Cu toate acestea, sunt slabe șanse ca Radu Mazăre să ajungă în România și asta deoarece între țara noastră și Madagascar nu există un acord de extrădare.
Cristi Borcea ar putea fi eliberat mai devreme deoarece a fost deja condamnat în dosarul transferurilor și a și executat cea mai mare parte din pedepsă. Acum, legea îi conferă dreptul să solicite contopirea primei pedepse, de 6 ani și 4 luni cu cea de 5 ani. Cum însă din prima a executat fracția prevăzută de lege, Borcea ar putea fi eliberat. Asta dacă nu cumva magistrații îi vor aplica un spor de pedeapsă. Totodată, Nicușor Constantinescu a primit, în același dosar, 5 ani cu executare. Amintim că, potrivit DNA, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri. Totul în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole