Salvați după 11 ore

Doi turiști francezi au fost salvați de jandarmii de la Salvamont Valcea, după o intervenție de 11 ore. Turiștii au greșit poteca de cobărâre de la Cabana Cozia și au intrat pe Valea Zănodului, acolo unde puțin a mai lipsit să nu cadă în gol de la 200 de metri. Operațiunea s-a desfășurat  în condiții de frig şi risc de avalanşă.

Jandarmii și salvamontiştii din Vâlcea au intervenit duminică pentru salvarea a doi turiști francezi care s-au rătăcit în Valea Zăvodului. Potrivit Jandarmeriei Vâlcea, cei doi au cerut ajutorul la Salvamont Vâlcea, după ce au coborât, duminică după amiază, de la cabana Cozia spre Mănăstirea Turnu, însă într-un moment de neatenție s-au abătut de la traseu și au ajuns într-o zonă extreme de periculoasă, unde riscul de avalanșă este extreme de ridicat.
După o intervenție extreme de dificilă desfășurată pe timp de noapte, pe parcursul a 11 ore de efort continuu, bărbații au fost salvați de la o adevărată tragedie.
Pentru siguranţa lor, iubitorii sporturilor montane sunt sfătuiți să abordeze aceste activităţi responsabil, folosind echipamente corespunzătoare, la nivelul de competenţă şi complexitate care să nu le pună în pericol viaţa.

“În afara echipamentului obligatoriu de iarnă, încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet și altele, trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii noi, pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat să aveţi incălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar şi o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.“, se arată într-un comunicat transmis de Jandarmeria Vâlcea.

Tot în acest sfârșit de săptămână, alți doi alpinști începători, care au urcat pe Valea Sâmbetei din Munţii Făgăraș până la Colţul Bălăceni pentru căţărare, au solicitat intervenția salvamontiștilor și a jandarmilor montani pentru a-i recupera.  Bărbații au fost conduși la o cabană a Salvamont, unde au primit îngrijiri medicale, apoi au fost coborâți până în staţiunea montană Sâmbăta, de unde au fost preluaţi de ambulanţe si transportaţi la spitalul din Făgăraș.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole