Pregătiri în cazul unei pandemii de gripă

Potrivit datelor furnizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România, bilanțul epidemiei de gripă a crescut la 101 morți. Această vreștere alarmantă a născut o preocupare în rândul specialiştilor din întreaga lume, care au făcut o serie de pregătiri în eventualitatea în care s-ar declanşa o pandemie de gripă.

Țara noastră se confruntă, încă de la începutul sezonului rece cu o situație delicată în privința incidenței virusului gripal. După un debut care înscria parcursul bolii în parametrii normali, traiectoria a luat un curs ascendent, depășind previziunile specialiștilor. Din acest motiv, în țara noastră a fost declarată oficial epidemie de gripă. Datele sunt îngrijorătoare pentru toată lumea: autorități, medici și cetățeni. Evoluția epidemiei nu cunoaște un regres, se iau în calcul pregătiri în eventualitatea în care s-ar declanşa o pandemie de gripă.

„Dacă apare o tulpină cu potențial pandemic, mai ales tulpina AH5N1, țările trebuie să aibă acces la informație, la materialul biologic, să poată să facă un diagnostic cât mai rapid al eventualelor cazuri care apar și, lucrul care este cel mai important, să aibă o soluție, să poată să aibă acces la vaccin”, a declarat reprezentantul României în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, doctor Alexandru Rafila.

Educarea populaţiei are un rol esenţial în acest sens.

„Măsurile igienice generale și comportamentul preventiv, inclusiv cel de izolare voluntară la domiciliu în caz de infecție respiratorie, cred că sunt esențiale ca să poți să controlezi o epidemie de gripă în mod obișnuit. Dacă discutăm de pandemie, atunci sigur că sunt necesare și măsuri suplimentare”, a completat doctorul Alexandru Rafila.

Specialiştii români susţin că nu au fost semnalate îmbolnăviri cu virusul gripal AH5N1 pe teritoriul ţării noastre.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole