OUG completuri ilegale. În orice stat al UE, cei condamnaţi ar fi fost imediat exoneraţi

PSD răspunde Comisiei Europene în privința OUG privind completurile ilegale de la Înalta Curte.
Social democrații subliniază că în orice stat membru al Uniunii Europene, dacă s-ar fi constatat că au existat procese conduse de completuri “nelegale sau condamnări pe baza unor protocoale secrete ilegale, cei condamnaţi ar fi fost imediat exoneraţi”.
“Apreciem faptul că reprezentanţii Comisiei Europene s-au exprimat faţă de eventualitatea unei OUG privind completele ilegale de la Înalta Curte. Amintim însă că abuzurile împotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea în niciun stat european. La fel cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate şi au fost abolite de România democratică, tot aşa nu putem rămâne indiferenţi când trei decenii mai târziu vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate. În orice stat membru al Uniunii Europene, precum Germania, Olanda, Italia sau Franţa, dacă s-ar fi constatat că au existat procese conduse de complete nelegale sau condamnări pe baza unor protocoale secrete ilegale, cei condamnaţi ar fi fost imediat exoneraţi”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.
Social-democraţii spun că ignorarea “abuzurilor” comise prin aceste completuri ar fi, pentru UE, “un compromis inacceptabil”.
“OUG privind completele ilegale de la Înalta Curte nu va achita pe nimeni, nu va stabili vinovăţii sau nevinovăţii! Doar va restabili un principiu fundamental din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene care spune că fiecare cetăţean european ‘are dreptul la un proces echitabil în faţa unei instanţe constituită în prealabil prin lege’. Va fi un răspuns corect, în acord cu mesajul preşedintelui Comisiei Europene care spunea la Bucureşti că ‘atunci când este vorba de drepturile omului niciun compromis nu este posibil’”, se menționează într-o altă postare a PSD.
Săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă  i-a transmis prim-vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans că se lucrează la o Ordonanță de Urgență privind contestația în anulare pentru sentințele date de completurile de 5 judecători de la instanța supremă.
Prim-ministrul a arătat că actul normativ este un act de dreptate, nefiind vorba de o amnistie și grațiere.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a transmis, luni, că este important ca deciziile judiciare care au devenit definitive să nu mai poată fi contestate și că respectarea deciziilor definitive este o componentă esențială a statului de drept.

Cele mai Accesate Articole