Sirop de tuse, retras de pe piață

Un cunocut medicament de tuse, recomandat de medici inclusiv copiilor, sub formă de sirop sau comprimate, a fost retras de la vânzare de către producător. Hotărârea a fost luată după ce studiile făcute, în ultimul an, au arătat că substanța activă, fenspiridă, poate provoca afecțiuni cardiace.

Producătorul francez al medicamentului Pneumorel, sub denumirea de Eurespal în România, folosit de multă vreme în cazul infecțiilor respiratorii, a anunțat că retrage produsul de pe piață din cauza unor posibile efecte averse care ar afecta, la nivel cardiac, consumatorii.  Farmaciile din România au primit informarea din partea producătorului și Eurespal a fost oprit de la vânzare atât sub formă de sirop, cât și sub formă de comprimate.

“Sigur că vom infoma oficial opinia publică și confirmăm faptul că acest medicament a fost retras de pe piață de producător. În foarte scurt timp vom emite un comunicat prin care vom confirma avertizarea producătorului și interdicția ca Eurespal să fie comercializat în farmaciile din România”, a declarat Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului

Astfel că, farmaciile din România au primit, încă de ieri, o notificare urgentă care prevede oprirea de la comercializare a acestui medicament.  În Franţa, producătorul a retras produsul în toate formele sale, pastile şi sirop, din farmacii şi depozite și a cerut medicilor să nu-l mai prescrie, iar cei care-l folosesc deja trebuie să siteze imediat tratamentul şi să ducă flacoanele sau cutiile rămase la distrugere.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole