Indemnizaţiile pentru handicap, în grija Ministerului Muncii

Indemnizaţiile persoanelor cu handicap rămân în grija Ministerului Muncii şi se vor plăti prin agenţiile judeţene de prestaţii şi inspecţie socială. De asemenea, indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu handicap şi plata asistenţilor personali vor fi în grija unităţilor administrativ-teritoriale. Asta după ce părinții copiilor cu dizabilități au protestat, săptămâna trecută, în mai multe orașe din țară, față de adoptarea bugetului pe 2019, care prevede trecerea cheltuielilor sociale în sarcina primăriilor.

Marţi, ministrul de resort, Marius Budăi, aflat la dezbaterile pe proiectul de buget de stat pe 2019 din comisiile reunite de buget-finanţe, a dat asigurări că tot Ministerului Muncii va avea grijă de plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap.
Afirmaţia acestuia vine după ce părinții copiilor cu dizabilități s-au declarat îngrijorați că aceste cheltuieli trec la primării, iar primarii se plâng că nu au bani.
Potrivit lui Marius Budăi, Ministerul Finanţelor, prin lege, asigura până la 90% din plata acestor indemnizaţii de însoţitor pentru persoanele cu dizabilităţi şi plata asistenţilor personali. Acum, prin mărirea pe echilibrare şi mărirea cuantumului sumei de la 750 la 1.000 s-a transferat către primării cu tot cu bugete suplimentate.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole