Vietnamezi la lucru în România

Parlamentul de la Hanoi are în agenda sa de lucru un nou proiect de lege care odată votat va permite forței de muncă vietnameze o mare deschidere către piața muncii din țara noastră. Din 2020, zeci de mii de muncitori din această zonă vor putea veni să muncească la noi. În 2017, în România erau înregistraţi 1.406 muncitori vietnamezi, cei mai mulţi angajați la şantierul naval din Tulcea.

Relațiile diplomatice dintre România şi Vietnam datează din data de 3 februarie 1950. Până la sfârşitul războiului din Indochina, soldat cu prăbuşirea regimului politic pro-american de la Saigon şi cu unificarea Vietnamului de Sud cu Nordul comunist, Nicolae Ceauşescu a intermediat negocieri între liderii comunişti de la Hanoi şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon.
Astăzi, durabilitatea creşterii economice a României pare că este legată şi de prezenţa într-un număr tot mai mare a muncitorilor veniţi din Republica Socialistă Vietnam.
Ministrul vietnamez al Muncii şi Protecţiei Sociale, Dung a explicat că România este vizată cel mai bine de politica Partidului Comunist Vietnamez şi a guvernului de la Hanoi în ceea ce priveşte trimiterea de muncitori, la cerere.

„România are o cerere uriaşă pentru forţă de muncă străină, deoarece economia ei creşte rapid, cu 5%-7% pe an. Muncitorii vietnamezi sunt solicitaţi în domeniile construcţiilor, agriculturii şi industriei”., a precizat Ministrul vietnamez al Muncii şi Protecţiei Sociale, Dung

Tot el a precizat presei că anul viitor, Adunarea Naţională de la Hanoi va vota o nouă lege referitoare la posibilitatea muncii în străinătate pentru cetăţenii vietnamezi. Astfel, cererea României, de câteva sute de mii de muncitori în economie, va putea fi satisfăcută pe deplin.
La mijlocul lunii ianuarie 2019, Nguyen Gia Liem, director adjunct al Departamentului pentru Forţa de Muncă din Străinătate din cadrul Ministerului Muncii, a aprobat planul de trimitere a peste 120.000 de muncitori vietnamezi în cinci state cu care regimul comunist de la Hanoi a semnat memorandumuri de colaborare, între care și țara noastră.
În 2017, conform relatărilor presei centrale de la Hanoi, în România erau înregistraţi 1.406 muncitori vietnamezi, cei mai mulţi la şantierul naval Vard din Tulcea, respectiv 300 de angajaţi. Acest număr ar urma să se dubleze imediat după adoptarea noii legi. La Tulcea, prin urmare, se află şi va exista şi în viitor cea mai mare comunitate de vietnamezi din România.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole