A patra licitație pentru reabilitarea Cazinoului

Licitaţia pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa ar putea fi lansată în luna mai după trei runde anulate în ultimii ani.  Compania Națională de Investiții pune la bătaie aproape 20 de milioane de euro pentru restaurarea monumentului, iar primăria din Constanța a alocat de la buget alte 3 milioane de euro ca să termine lucrările de conservare și să-l racordeze la utilități.

Cazinoul din Constanța trebuie racordat la apă și curent electric ca să fie iluminat și încălzit la interior, dar și pentru ca echipele de muncitori care vor intra pentru reparații să aibă cum să-și folosească uneltele electrice.
A fost o iarna blândă care nu a lăsat urme adânci pe trupul vechii al clădiri de la malul mării. Au ajutat mult si lucrările de conservare  efectuate gratuit de către o companie bucureșteană care a intervenit rapid în punctele unde degradarea era catastrofală. În acest moment, mai sunt de curăţat jgheaburile și de demontat candelabrele din Cazinou care vor fi păstrate până după renovare. Constănțenii dar mai ales strainii care vizitează orașul în fiecare an sunt șocați atunci când văd în ce situație a ajuns monumentul.
Timpul însă a trecut iar acum cladirea simbol a orașului a ajuns o ruină. Degradarea a atins cote maxime iar după mai bine de 10 ani Cazinoul a fost predat și preluat pe rând de autoritățile locale și centrale. În cele din urma, cladirea a ajuns la Compania Națională de Investiții care și-a luat angajamentul că o va reabilita. Au urmat 3 licitații contestate care au fost anulate, timp în care procesul de degradare a continuat.
Cazinoul din Constanța a fost finalizat în anul 1910 iar în 1916, cladirea a aservit drept spital de campanie. În 1941 a devenit gazdă pentru trupele germane care au fost cazate în frumosul edificiu de la malul mării. Ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută între anii 1986 – 1988.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole