Incident în Marea Neagră

Paza de Coastă a României a deschis focul asupra unei nave turceşti care pescuia ilegal în Marea Neagră. Incidentul a avut loc la circa 65 de mile marine de Constanţa, în zona economică exclusivă a ţării noastre. Nava turcească nu a răspuns somaţiilor pazei de coastă, aşa că marinarii români au tras focuri de avertisment.

La ora 6 dimineața sistemul de supraveghere și alertă al Poliției de Frontieră a detectat o ambarcațiune suspectă în dreptul portului Constanța, la 130 de km în largul mării. Centrul de Comandă al Gărzii de Coastă a direcționat imediat o vedetă de patrulare rapidă către nava ce arbora pavilionul Turciei.
Conform legilor internaționale, Garda de Coastă are voie sa tragă focuri de avertisment asupra navelor turcești dar cu condiția să nu rănească oamenii. Focul este folosit doar ca să indisponibilizeze nava. Pescarii turci știu asta și de cele mai multe ori se pun în calea gloanțelor. La întoarcerea în Istanbul, nava a fost sancţionată şi de autorităţile din Turcia, pentru trecerea ilegală a frontierei şi lipsa autorizaţiilor de pescuit. Marinarii turci au declarat presei locale că se aflau în ape internaţionale iar trei dintre ei au fost răniţi de gloanţele trase de militarii români.
Calcanul este o resursă importantă și de valoare economică a Mării Negre iar Romania are un platou continental foarte întins.Turcii vin și montează plase tip setcă, lungi de 100-200 de km, la adancimi de 60-70 m și le lasă acolo 2-3 săptamâni. Apoi vin și  recuperează setcile, cu peste cu tot.
Calcanul românesc ar putea deveni o amintire frumoasă. Deşi România are o cotă anuală de 43 de tone din cele 2000 care se găsesc în Marea Neagră, braconajul vecinilor turci muşcă şi din partea care ar reveni ţării noastre.Un kilogram de calcan sălbatic se vinde la pescari cu 40-45 de lei, iar în magazin ajunge la 70 lei. În restaurant, o porție de calcan pe plita costă 85 de lei, iar o saramură, 95 de lei. Pescadorul fugărit astăzi de dimineață este pentru a 3-a oară în apele economice românești.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole