Căutările pescarilor au continuat

Căutările celor trei pescari dispăruți în data de 6 martie în apele Mării Negre continuă. Un elicopter Puma Naval 141 și o corvetă militară ale Forțelor Navale s-au alăturat eforturilor depuse de autoritățile maritime civile.

Întreaga dramă a fost declanșată de o decizie luată în ultimul moment de administratorul acestei pescării. Miercuri după amiază, in jurul orei 14.00, omul a hotărât să iasă pe mare pentru a le da o mână de ajutor angajaților. Bărbații au parcurs 4 mile marine pentru a ridica o plasă plină cu scrumbie, pentru ca aceasta să nu fie distrusă de hulă. Decizia i-a costat scump și asta pentru că la scurt timp s-a iscat un vânt puternic iar barca a fost împinsă în largul mării.
La scurt timp, Garda de Coastă a declanșat o operațiune de căutare fulger pentru a-i găsi pe barbați.
Spre dimineață autoritățile din Bulgaria s-au alăturat misiunii de căutare și asta pentru că șansele ca bărbații să fi ajuns în apele lor teritoriale erau tot mai mari dată fiind si direcția vântului.
Eforturile depuse de Centrul Maritim de Coordonare a Acțiunilor de Căutare și Salvare din cadrul Autorității Navale Române a dispus continuarea demersurilor pentru depistarea celor trei persoane înghițite de valurile mării și s-au bucurat de sprijinul autorităților militare.

“Elicopterul Puma Naval 141, a cărui intervenţie a fost solicitată de Centrul maritim de coordonare a acţiunilor de căutare şi salvare de vieţi omeneşti pe mare din cadrul Autorităţii Navale Române, a decolat de pe Aerodromul Tuzla, la ora 14.15, şi a revenit în baza aeriană în jurul orei 17.00”, a informat vineri printr-un comunicat Ministerul Apărării Naţionale.

Desfășurarea de forțe a inclus și participarea corvetei “Contraamiral Eustaţiu Sebastian”. Șeful Statului Major al Forţelor Navale a ordonat ca nava care se întorcea spre Portul Militar Mangalia după participarea la un exerciţiu multinaţional, să se alăture operaţiunilor de căutare-salvare. Misiunea primită de echipaj a fost aceea de a mărșălui în apele raionului cuprins între Tuzla și Vama Veche fără a depăși limita teritorială națională a Mării Negre.
Intervenția desfășurată de autoritățile române civile și militare a continuat în cursul zilei de sâmbătă, când două nave ale Gărzii de Coastă au patrulat pe mare de la primele ore ale dimineții.
Este cea mai vastă operațiune de căutare din ultimii doi ani iar forțele implicate au fost mobilizate inclusiv pe timpul nopții.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole