Lăsata Secului la aromâni

Împrăştiaţi prin Balcani încă din Evul Mediu, aromânii, și-au păstrat cu sfințenie originea și identitatea. De lăsata secului, comunitatea aromână din Constanța a organizat o întâlnire unde au fost prezentate toate datinile specifice acestei perioade, astfel încât și cei mici să facă cunoștință cu ele.

În orice colţ de lume s-ar afla, aromânii îşi păstrează cu sfinţenie tradiţiile moştenite din străbuni. Părinții și mai ales bunicii își iau în serios rolul de păstrători ai acestor taine și transmit din generație în generație repere identitare atât de importante pentru continuitatea nealterată a neamului. În această perioadă, cu ocazia lăsatului de sec, cei mici au avut ocazia
În duminica de Lăsata Secului rudele se întâlnesc  şi petrec  în jurul ultimei mese cu bucate de dulce, înainte de a intra în Postul Paștelui. În familiile cu bătrâni, tinerii fac mătănii în faţa acestora, fiind binecuvântaţi şi cinstiţi cu bani.
Petrecerea de Lăsata Secului se încheie cu Baterea halviţei, numita Hara-hasca.
Vizitele rituale de iertare, festinul culinar, masa comună, schimbul de daruri constituie practici rituale ce implică toţi membrii comunităţii aromânilor. Ele sunt îmbinate de dansul, portul și muzica tradițională.
Duminica de Lăsata secului  marchează debutul postului pascal, o perioadă specială de şase săptămâni de purificare a spiritului uman, de stăpânire  şi reprimare a unor impulsuri biologice, de control al instinctelor,  de iertare și iubire față de aproape. În schimb, garanţia purităţii este calitatea esenţială circumscrisă acestei mari sărbători creştine.
Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: George Dima

Cele mai Accesate Articole