Incediu la mănăstirea din 23 August

40 de pompieri s-au luptat la Constanța cu focul care a cuprins o parte din mănăstirea comunei 23 August. Flăcari înalte de câțiva metri au mistuit mansarda clădirii de locuit  iar mai apoi focul s-a extins și la etajul inferior. Din fericire nu s-au înregistrat victime, cei doi călugări aflați înăuntru au ieșit la timp. Acum pompierii evaluează pagubele și încearcă să stabilească de unde a pornit incendiul.

Focul a izbucnit puțin înainte de ora 10. Preotul stareț era la slujbă în biserică iar unul dintre calugări a simțit miros de ars și a mers să vadă ce se întâmplat.
Imediat oamenii au sunat la 112 iar la fața locului au fost trimise 5 mașini cu apă și spumă. A fost adusă și o autospecială cu scară pentru intervenția la înalțime însă din cauza vantului aceasta nu a fost folosită. Din păcate din mansarda clădirii nu au mai putut sa salveze nimic. Etajul 1 si parterul au fost și ele prațial afectate.
S-au scurs 3 ore de groază, timp în care călugarii s-au temut ca focul să nu ajungă și la cladirea bisericii.
Chiliile erau încălzite cu o centrală pe combustibil solid, pe lemne. Preoții au observat dimineața o flacară în zona acelui coș.
Primaria din comuna 23 August le va oferi adăpost călugarilor și preotului până când cladirea va fi din nou reconstruită.
Nu este pentru prima dată când lăcașul de cult este cuprins de flăcări. În 2010, când abia se începuse construcția mănăstirii, un incendiu violent a izbucnit acolo. Pangarul lăcașului de cult și două anexe ridicate la acel moment au ars complet, la fel și mai multe obiecte de cult aflate în interior. Atunci pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit de la un reșou lăsat nesupravegheat. Acum se pare că a fost vorba de o defecțiune la centrala termică a clădirii.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole