Perspective noi pentru Educație

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, dorește recreionarea sistemului de învățâmânt din România. În perspectiva modernizării și recalibrării actului educațional, aceasta a propus o serie de modificări. Prezentă în data de 13 martie la întrunirea primarilor din România, Ecaterina Andronescu, a făcut cunoscute propunerile menite să îmbunătățească mecanismul național de educație.


„Liceul tehnologic este, după opinia mea, cea mai mare vulnerabilitate a sistemului de învăţământ în acest moment. Ca urmare, încercăm să vedem cum putem să-l regândim şi să-l transformăm în liceu tehnologic dual, cu un Bacalaureat diferenţiat. Este nivelul următor de pregătire după şcoala profesională, şi cred că lucrul acesta trebuie să-l facem şi să-l restructurăm prin lege”, a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Transformările anunțate au vizat și prezența laboratoarelor în unitățile de învățământ și programul de începere al orelor.

„Nu mai avem laboratoare în şcoli şi mă gândesc la o formulă să construim laboratoare mobile şi de a deplasa aceste laboratoare de la o şcoală la alta (…) Dacă am putea să gândim o formulă prin care nu toate şcolile să înceapă la ora 8, să încercăm să decalăm programul şi să nu supra-aglomerăm oraşul”, a menționat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

În ierarhia proiectelor primordiale pentru Educație, digitalizarea sistemului de învățământ ocupă poziția fruntașă.

„Încercăm să aducem în tot sistemul table inteligente, o platformă educaţională cu toate resursele educaţionale deschise şi, sigur, trebuie să-i instruim şi pe profesori să folosească aceste instrumente ale tehnologiei ca predarea să devină mai atractivă. După opinia mea, cei şcoliţi astăzi vin de acasă într-o proporţie covârşitoare cu IT-ul în ADN”, a mai declarat Ecaterina Andronescu.

Resursele financiare mai generoase din anul curent oferă posibilitatea dezvoltării unor proiecte foarte importante. Bugetul alocat Educației în 2019 este de 5,5 % din PIB.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole