Test rapid pentru depistarea hepatitei C

Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie a inițiat un proiect pentru depistarea hepatitei C. În cadrul acestui demers, 50.000 de români vor putea beneficia gratuit de teste rapide pentru diagnosticarea bolii.

„Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecţii cu risc crescut de hepatita C” a fost demarat în data de 13 martie la Timișoara.

„La ora actuală, în lume şi în România există medicamente care vindecă definitiv, în 12 săptămâni, hepatita C. În România avem 50.000 de astfel de teste la dispoziţie. Oricine se poate testa gratuit, ultrarapid, o înţepătură în deget şi în cinci minute afli dacă ai virusul C. Într-o săptămână începi terapia şi în 12 săptămâni poţi fi vindecat”, a declarat Ioan Sporea, medic în cadrul Centrului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Timiş.

Persoanele interesate de efectuarea acestui test nu au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie. Patru unități medicale din țară sunt implicate în desfășurate acestei acțiuni, care se va derula de săptămâna viitoare până în luna august a anului în curs. Institutul Clinic Fundeni, Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean Timişoara și institutele regionale de gastroenterologie şi hepatologie din Cluj-Napoca şi Iaşi sunt centrele cărora li se vor putea adresa pacienții.
Prezența în sânge a virusului hepatic C a fost depistată la peste 550.000 de români, ceea ce clasează țara noastră pe un nefericit loc întâi în Europa. Majoritatea bolnavilor nu știu că suferă de o astfel de afecțiune, întrucât maladia este una asimptomatică.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole