PSD: Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să îşi ceară scuze pentru întârzierea inutilă a adoptării noului buget

Partidul Social Democrat arată că bugetul pe 2019 aduce beneficii importante pentru cetăţeni, iar preşedintele Klaus Iohannis “trebuie să îşi ceară scuze pentru întârzierea inutilă a adoptării noului buget”.
Parlamentul a respins, miercuri, cererea de reexaminare a Legii bugetului de stat pe 2019, trimisă de preşedintele Klaus Iohannis, adoptând proiectul în forma trimisă iniţial la promulgare.
După votul parlamentarilor, PSD a transmis că bugetul acestui an aduce investiții mai mari decât oricând și continuă să îmbunătățească viața oamenilor.
Social democrații consideră că votul pune capăt blocajului instituit de președintele Iohannis, care ar trebui să își ceară scuze de la toate categoriile sociale afectate de întârzierea inutilă a intrării în vigoare a noului buget.
”PSD salută adoptarea, pentru a doua oară, a Bugetului pentru anul 2019, care va aduce multe beneficii cetățenilor români. În acest an s-au alocat 15,7 miliarde lei în plus pentru investitii, din care 6,9 miliarde lei pentru infrastructura de transport.
Investiții în Sănătate
Este bugetul cu cea mai mare alocare de fonduri pentru Sănătate din întreaga istorie a României, 46,6 miliarde lei, cu 16,4 miliarde în plus față de Guvernarea Cioloș și cu 7,3 miliarde în plus față de anul trecut. Una dintre cele mai importante investiții în sănătate în 2019 va fi construcția și dotarea a 20 de centre de radioterapie prin care se va realiza un tratament avansat pentru copii și adulți.
Investiții în Educație
De asemenea, Educația va primi 9,9 miliarde lei în plus față de 2018. Bugetul pe 2019 prevede finanțarea construcției a 1000 de grădinițe cu profil sportiv. Fiecare dintre acestea va găzdui cel puțin 100 de copii și va fi construită pe o suprafață totală de minim 5.000 mp ce va include obligatoriu un teren de sport multifuncțional.
Creșterea pensiilor și salariilor
Noul Buget include sumele necesare pentru majorarea punctului de pensie cu 15%, de la 1.100 lei în prezent la 1.265 lei, începând cu 1 septembrie 2019. De asemenea, de la aceeași dată va crește și pensia minimă cu 10%, de la 640 lei la 704 lei. Totodată sunt prevăzute sumele necesare pentru creșterea salariului minim brut de la 1.900 lei la 2.080 pentru toate categoriile de salariați, cu excepția celor cu studii superioare, unde creșterea va fi până la 2.350 lei, iar pentru cei din construcții salariul minim brut va fi de 3.000 lei.
Creșterea alocațiilor pentru copii
Totodată bugetul prevede creșterea alocațiilor pentru copii, de la 84 lei la 150 lei, iar în cazul copiilor cu dizabilități de la 200 lei la 300 lei. Trebuie remarcat că, deși s-au lăudat că susțin creșterea alocațiilor pentru copii, reprezentanții PNL și USR au votat și de această dată împotriva Legii Bugetului care dispune de aceste majorări.
Ajutoare de stat pentru creșterea nivelului de trai în Regiunea Nord-Est
O premieră pentru România cuprinsă în noua Lege a bugetului este finanțarea unui program dedicat pentru cetățenii din Regiunea de Nord-Est care cuprinde județele Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Bacău și Vaslui și care este una dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Pentru reducerea decalajelor nivelului de trai dintre această regiune și restul Europei, Guvernul va acorda ajutoare de stat pentru familiile cu venituri mici din această zonă pentru reabilitarea locuințelor, respectiv pentru izolarea caselor, montarea de ferestre termopan și mutarea toaletelor în interiorul locuinței.
Creșteri de venituri pentru autoritățile locale
În pofida tuturor atacurilor nejustificate, bugetul total al administrației publice locale va crește în acest an cu 4,6 miliarde lei. În baza principiului descentralizării, autoritățile locale vor gestiona mai multe plăți care până în prezent erau efectuate de către Guvern, precum cheltuielile pentru centrele persoanelor cu handicap sau pentru protecția copilului. Valoarea totală a acestor cheltuieli va fi de 6,1 miliarde lei și urmează să fie acoperită din veniturile suplimentare de 10 miliarde lei, provenite din impozitul pe venit încasat 100% de autoritățile locale și din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale”, se arată în comunicatul PSD.
 
 

Cele mai Accesate Articole