Captură record de droguri

Captura record de droguri, descoperită zilele trecute în județul Tulcea, nu a rămas fără ecou la nivelul instituției Ministerului Afacerilor Interne! Carmen Dan a vorbit despre cantitatea uriașă de droguri care a fost depistată și a menționat că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este unitatea de parchet care instrumentează cazul.


“Noi ne bucurăm totuşi că este o captură, dacă nu mă înşel, cantitativ, a doua captură ca însemnătate în România. Pe mine, recunosc că m-a bucurat această captură. Niciodată o astfel de situaţie nu rămâne neanalizată la nivelul ministerului. Noi avem în fiecare săptămână o analiză a activităţii – acolo unde sunt indicate zone vulnerabile noi luăm măsuri. (…) Nu este o captură întâmplătoare”, a declarat Carmen Dan.

Şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, a făcut câteva aprecieri cu privire la cazul investigat și a subliniat că activitatea desfășurată de Poliția de Frontieră este ireproșabilă.

“Atât timp cât noi monitorizăm toate navele care navighează pe Marea Neagră prin sistemul SCOMAR şi aici chiar am avut informaţii doar pentru această perioadă, în decurs de două – trei zile, a fost şi o furtună… (…) Ce informaţii aveam noi – doar că există o reţea de trafic de droguri pe Marea Neagră – aveam monitorizate mai multe nave în acest sens şi nu a fost o captură întâmplătoare. Sunt reţinute persoane în prezent, avem un cerc de suspecţi, dar nu pot să vă dau mai multe date”, a afirmat Ioan Buda.

În data de 23 martie, autoritățile au fost anunțate că peste 800 de kilograme de cocaină zac într-o şalupă răsturnată. Ambarcațiunea a fost găsită întâmplător de către un cioban pe o plajă situată între localităţile Sfântu Gheorghe şi Sulina. Crezând că sunt persoane rănite, bărbatul s-a apropiat de barcă, dar a descoperit, în schimb, 36 de saci cu cocaină.

”Eu am văzut nişte geamantane. Eu am dat telefon. Ei, în zece minute, au venit. Eu le-am spus lor că am crezut că e vreun om înecat în şalupă.”, a mărturisit ciobanul.

Criminalişti şi procurori DIICOT, care au venit sâmbătă la locul naufragiului, au ridicat drogurile şi au transportat ambarcaţiunea în Constanţa pentru a fi expertizată.
Estimările efectuate au stabilit că valoarea drogurilor se ridică la aproximativ 300 de milioane de euro.
Investigațiile sunt  în plină desfăşurare. Anchetatorii urmăresc să stabilească traseul acestui transport. Specialiştii cred că, cel mai probabil, cocaina era destinată atât consumatorilor din România, cât și celor din restul Europei. Țara noastră este situată la confluența celor patru rute de transport de droguri. România este stat de tranzit, dar și de consum.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole