Noi cărți de identitate

Din vara acestui an, românii vor putea opta între cărțile de identitate cu sau fără cip! Schimbarea buletinelor va fi impusă de un regulament al Uniunii Europene care va intra în vigoare în luna iulie.

Acesta va stabili întărirea elementelor de securitate cuprinse în documentele de identitate eliberate propriilor cetățeni de către țările membre ale Blocului Comunitar. Anunțul a fost făcut la Arad de Cătălin Aurel Giulescu, șeful Direcției pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

“În acest sens, şi la nivelul României vor fi adoptate măsuri în scopul respectării dispoziţiilor acestui regulament (…) Măsurile vor conduce la schimbarea formatului documentului de identitate. În Camera Deputaţilor există din anul 2017 un proiect de lege care a fost deja adoptat de Senatul României, este în dezbaterea Camerei Deputaţilor, el a fost temporizat tocmai ţinându-se cont de acest proiect de regulament al Uniunii iniţiat de Comisia Europeană. Cu siguranţă procedurile vor fi reluate după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii a regulamentului. “, a declarat comisar-şef Cătălin Aurel Giulescu.

Deținerea unei cărți de identitate fără cip ar putea avea dezavantajul restricționării  călătoriilor în spațiul comunitar.

”Acel proiect de lege introduce opţiunea cetăţeanului în ceea ce priveşte tipul de document pe care şi-l doreşte. (…) Cetăţeanul va avea posibilitatea să solicite o carte de identitate cu cip sau o carte de identitate care să nu conţină acel cip. Este foarte posibil ca cetăţeanul să nu poată călători în spaţiul UE cu acel document fără cip”, a precizat Giulescu.

Statele din cadrul Blocului Comunitar vor avea la dispoziţie doi ani pentru implementarea măsurilor prevăzute în regulamentul care va intra în vigoare peste câteva luni. Actualele documente de identitate vor continua să fie valabile până la expirarea lor.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole