Dosarul lui Comănescu, trimis spre rejudecare

Judecatorii Tribunalului Constanta Bourceanu Leonard si Vlasceanu Mihaela au hotărât în data de 27 martie  trimiterea spre rejudecare a dosarului penal prin care firma lui Grigore Comanescu, Somaco Construct, încearcă  sa nu plătească o datorie de aproximativ 2 milioane de euro pentru un teren de 4600 mp de pe malul Lacului Sutghiol, situat la granita Orasului Navodari cu Statiunea Mamaia Nord.

Milionarul în euro Grigore Comănescu, proprietarul carierei de granit de la Sibioara și a complexului Verona din Mamaia, este bun de plată în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Aceasta a respins definitiv recursul formulat de afaceristul constănțean, împotriva rezoluției de neîncepere a urmăririi penale a procurorilor DNA Constanța. Mai exact, el a formulat plângere la DNA împotriva mai multor persoane, pe care le acuza de abuz în serviciu și alte fapte similare. Însă, la bază, stă o datorie uriașă pe care o are de plătit către Primăria Năvodari.
Cum a ajuns milionarul să fie tributar acestei instituții? Potrivit informațiilor din dosar, terenul în cauză aparține domeniului public și privat al orașului Năvodari.  Primăria i-a calculat  și impus sumele de bani pe care societatea SOMACO le datorează cu titlu de taxe și impozite locale. Pe proprietatea cu pricina, afaceristul Grigore Comănescu a organizat petreceri grandioase, la care i-a invitat pe toți locuitorii Năvodariului, pentru a-i face campanie electorală la alegerile locale din 2012 cumnatului său, Iurin Pancenco – aspirant la scaunul de primar. Având în vedere perioada destul de mare în care nu a achitat debitele aferente suprafeței ocupate, firmei SOMACO  îi revenea de plată suma de 8,4 milioane lei ca debit de bază. La această valoare, s-au adăugat ulterior și penalități pentru neplata la timp, care aproape au dublat suma.
Grigore Comânescu a atacat în contencios administrativ ”nota de plată” emisă de Primăria Navodari, dar a făcut și plângeri penale la toți funcționarii primăriei și mai multor instituții, printre care fostul edil al orașului Năvodari, Nicolae Matei. Cum procurorii DNA nu au emis o rezoluție favorabilă lui, acesta a atacat cu recurs la Înalta Curte, care, pe data de 3 noiembrie 2018, i-a respins definitiv calea de atac. Practic, instanța supremă a respins ambele recursuri, pe contencios administrativ și latură penală.
Rămâne de văzut care va fi verdictul final al judecătorilor.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole