România-Bulgaria, cooperare pentru diminuarea importului de mașini vechi și poluante

România și Bulgaria dezvoltă proiecte și programe bilaterale pentru protecția mediului.
Autoritățile responsabile din cele două țări au convenit intensificarea colaborării și generarea de politici comune pentru îmbunătățirea calității aerului, managementul corect al deșeurilor și reducerea poluării fluviului Dunărea și Mării Negre.
Astfel, România şi Bulgaria vor să constituie un grup de lucru comun pentru diminuarea importului de maşini vechi şi stabilirea unui mecanism comun de monitorizare a importurilor de vehicule uzate.
“Având în vedere problematica maşinilor second-hand, discutată deja la nivel bilateral, precum şi în cadrul Consiliului de Mediu din octombrie 2018, ne reiterăm interesul de a constitui un grup de lucru comun pe această temă, care să analizeze situaţia din cele două ţări, în vederea identificării de soluţii care să ajute la diminuarea importului acestor maşini şi îmbunătăţirea calităţii aerului”, a declarat ministrul Graţiela Gavrilescu, în cadrul unei întâlniri cu ministrul bulgar al Mediului, Neno Dimov.
Cei doi demnitari au convenit asupra dezvoltării unei colaborări în ceea ce priveşte stabilirea unui mecanism comun de control şi monitorizare a importurilor de vehicule uzate destinate comercializării sau dezmembrării, pentru prevenirea generării de astfel de deşeuri pe teritoriul României şi Bulgariei.
Totodată, partea română şi cea bulgară au fost de acord că este esenţială semnarea unui Memorandum de înţelegere privind reducerea poluării cu plastic a Mării Negre şi a fluviului Dunărea, în sectorul comun de graniţă.
Sursa: Comunicat Ministerul Mediului

Cele mai Accesate Articole