Rompetrol trece la Industry 4.0

Rompetrol Rafinare este aproape de finalizarea implementării primei etape a Advanced Process Control, o soluție digitală care va permite îmbunătățirea activităților de producție din rafinăria Petromidia Năvodari. Rafinăria este cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre.


“Este un pas important pentru activitatea de prelucrare a țițeiului din România, alinierea la tendințele internaționale în domeniu, prin implementarea și adoptarea soluțiilor digitale, a inteligenței artificiale pentru creșterea profitabilității, a controlului mai riguros al produselor obținute, dar și a stabilității în operare a instalațiilor și a fluxurilor tehnologice. Toate aceste direcții tind spre cea de-a patra revoluție industrială – Industry 4.0, iar Rompetrol continuă să fie un pionier pe plan local prin initirea unui amplu program de transformare digitală a rafinarei Petromidia Năvodari”, a declarat Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare.

Cu un cost estimat de circa 4 milioane USD, Advanced Process Control este un soft complex de control predictiv a instalațiilor și fluxurilor operaționale. APC urmărește identificarea punctelor optime pentru creșterea capacităților, îmbunătățirea calității produselor, reducerea consumului de energie și un control mai strict al parametrilor-cheie. Acest soft  are la bază un model termodinamic și unul statistic, care împreună cu o tehnică de programare liniară și o funcție de performanță economică  poate asigura o evoluție firească a modului de operare al instalațiilor – de la setarea manuală a parametrilor la setarea caracteristicelor dorite pentru produsele obținute.
Programul de implementare a APC la nivelul întregii rafinării a fost împărțit în 4 etape importante în funcție de complexitatea fluxurilor tehnologice, termenul de finalizare a acestuia fiind finele anului 2020.
În 2018, Rompetrol Rafinare a înregistrat un număr de 22 de noi recorduri istorice la unitățile de producție operate. Rompetrol a continuat să fie cel mai mare exportator de produse petroliere al României, și unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole