Încep înscrierile la programele Rabla Clasic și Rabla Plus

Românii se pot înscrie, începând de astăzi, la programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, ediţiile 2019.
Bugetul alocat depășește 300 de milioane de lei.
Ministerul Mediului a lansat  cea de-a XV-a ediție a Programului Rabla Clasic și cea de-a a IV-a ediție a Programului Rabla Plus.
Începând de vineri , 12 aprilie, persoanele fizice pot merge la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere pentru a-și achiziționa un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant.
Tot de VINERI, persoanele juridice care doresc să acceseze programul pot depune dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu.
În 2019, pentru programul Rabla Clasic, suma alocată este de 235 milioane lei, pentru circa 35.000 de prime de casare, cuantumul primei de casare fiind de 6.500 lei.
Pot fi achiziționate autovehicule noi care emit maximum 120 g CO2/km în sistem de măsurare WLTP, respectiv 140 g CO2/km în sistem de măsurare NEDC. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei care se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de cel mult96g CO2/km în sistem WLTP, respectiv 105 g CO2/km în sistem NEDC și/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.
Dacă întrunesc ambele condiții, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare.
Suma alocată pentru finanțarea programului Rabla Pus  este de 75 milioane lei pentru aproximativ 1.500-1.600 de autovehicule noi.
”Următorul moment-cheie va fi producția, în România, a primului model 100% electric. Și, de ce nu, dezvoltarea unei adevărate piețe românești de producție de componente pentru mașinile electrice. Cred cu adevărat că împreună putem realiza acest deziderat și îmi doresc să o facem cât mai repede!”, a declarat viceprim-ministru, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Pentru a stimula achiziția vehiculelor electrice, Administrația Fondului pentru Mediufinanțează, cu 90 de milioane de lei, achiziția și instalarea de stații de încărcare performante în municipiile reședință de județ.
Sursa: Comunicat Ministerul Mediului

Cele mai Accesate Articole