Video. ”Salvați Copiii” a lansat campania “Alege să te opui bullying-ului“

Asociația ”Salvați Copiii” a lansat campania națională ”Alege să te opui bullying-ului!
Acțiunea are loc în condițiile în care, potrivit studiilor, 220.000 de elevi de gimnaziu și liceu din România sunt bătuți în mod repetat de către colegii lor, 325.000 sunt umiliți în public, iar 390.000 sunt amenințați cu bătaia sau cu lovirea.
Bullying-ul este una dintre cele mai complexe forme de comportament agresiv și violență. 3 din 10 copii ajung victime ale acestui fenomen.
La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport al Organizației Mondiale a Sănătății, cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%.
Potrivit psihologilor,  consecințele bullying-ului asupra copiilor sunt grave:
– depresie sau tulburări de anxietate, trăind sentimente acute de tristeţe, însingurare, teamă și îngrijorare;
-dificultăţi de somn și alimentaţie (ex. pot dormi puţin și agitat; vor avea dificultăţi de trezire dimineaţa, înainte de a pleca la școală; își vor pierde pofta de mâncare sau pot exprima nevoia de a «ronţăi» constant ceva, fără să le fie neapărat foame);
-pierderea interesului pentru activităţi care odinioară le făceau mare plăcere (ex. joaca, citit, interacţiune cu cei din jur etc.);
-dificultăţi de sănătate (ex. dureri de cap, stări febrile, greaţă, dureri de stomac);
– o scădere, aparent nejustificată, a rezultatelor școlare, însoţită de absenteism sau chiar refuzul de a merge la școală;
Și copiii agresori riscă să devină adulți cu un comportament antisocial și delincvent.
Există mari șanse ca ei să ajungă să:
-consume alcool și alte substanţe cu risc crescut pentru sănătatea lor fizică și emoţională;
-aibă comportamente violente și delincvente, de vandalism, violenţă fizică extremă, furt, abandon școlar;
-se implice prematur în relaţii sexuale cu risc;
-să devină adulţi cu risc crescut de comportament ilegal, violenţă domestică și abilităţi minime de menţinere a unui loc de muncă.
De asemenea, copiii martori sunt, la rândul lor, victime tăcute, a căror dezvoltare socio-emoțională este afectată de o cultură a pasivității, fricii și vinovăției difuze, deopotrivă.

 
 
 

Cele mai Accesate Articole