Unul dintre cele mai bine platite joburi tehnice – sute de posturi disponibile in intreaga lume

In unele tari joburile din domeniul tehnic sunt cu adevarat mine de aur.
Unul dintre cele mai bine platite posturi pe care din domeniul tehnic este si postul de Tehnician Fibra Optica. Iar pentru acest job, daca ne uitam pe internet pentru doar cateva minute, vom vedea ca sunt zeci sau chiar sute de posturi disponibile, in diverse tari.
Spre exemplu, targul de recrutari TCIL Kuwait 2019 a scos la bataie 33 astfel de posturi pe data de 29 martie a acestui an. Printre acestea se enumera si postul de Telecom Tehnician Cable Jointer sau postul de Supervizor Telecom, dar in aceleasi posturi puteau fi gasite si patru locuri pentru Tehnicieni Fibra optica.
Conditiile de ocupare a unui astfel de post nu erau deloc de speriat. Pentru un post de Supervizor era necesar ca persoana sa se incadreze in varsta de 45 de ani maxim si sa aiba cel putin 5 ani vechime, in timp ce pentru un Jointer erau suficienti 2 ani de vechime in domeniul telecom.
Un alt stat in cautare de tehnicieni este Africa de Sud. Peste 30 de joburi valabile, majoritatea in Cape Town, cu salarii destul de mari. Iar in aceeasi directie se indreapta si Germania, cu aproximativ 20 de posturi scoase la bataie, in centrele Amazon, Google sau in companiile locale mari.
Care este salariul pentru un astfel de post?
In timp ce in Kuwait un tehnician de fibra optica poate castiga pana la 5000 de dolari americani pe luna, in State, un senior in domeniu poate castiga chiar si 9000 de dolari americani pe luna, la o companie mare, media fiind undeva la 5559 dolari lunar.
In Germania, un tehnician poate primi in jur de 3500 de euro lunar, iar un inginer poate primi pana la 10.000 de euro.
In ceea ce priveste junioratul pe o asemenea functie, salariul nu este deloc de neglijat. Un tehnician de fibra optica junior, cu sub 1 an de vechime, poate castiga in America un salariu de 3000 dolari lunar. Asta in timp ce acelasi junior, pe postul de inginer electrotehnist, poate ajunge sa castige 4400 de dolari lunar. In Germania un junior poate primi circa 2200 euro lunar ca tehnician, iar pe postul de inginer junior intr-un data center poate primi 6000 de euro lunar.
Cat castiga un tehnician bun in Romania?
In Romania nu ne putem lauda bineinteles cu aceleasi performante slariale. Insa, conform unor surse, un angajat RCS – RDS din departamentul tehnic, cu peste 2 ani de experienta poate ajunge sa castige cu lejeritate un salariu net de 3000 RON, uneori depasind chiar aceasta suma, la care se adauga bonusurile (o prima de Craciun in valoare de circa 1100 RON si diverse alte bonificatii).
Conform site-ului undelucram.ro, un tehnician de telecomunicatii angajat full time in Brasov, avand o experienta de circa 3 ani, castiga anul trecut un salariu lunar net de 2700 RON + bonuri de masa, iar in perioada de un an mai putea primi un bonus de circa 800 RON.
Cu toate acestea, persoanele care isi formeaza abilitatile tehnice ale unui bun tehnician, dar care au si experienta valida pe piata muncii, ajung sa castige chiar si salarii de peste 1000 euro lunar pe piata din Romania, dupa cativa ani de experienta.
Un inginer in telecomunicatii cu 10 ani de experienta, spre exemplu, se poate bucura lunar de un salariu de circa 1500 de euro lunar, in Bucuresti. Iar posturile disponibile nu sunt deloc putine. Doar companiile cunoscute RCS & RDS și Orange au facut angajari in peste 50 de orase de-a lungul anului 2018. Printre cele mai cautate posturi in aceste companii sunt: tehnicienii de fibra optica si instalare echipamente, administratori retea, consultantii in servicii cu clientii. Insa au fost joburi disponibile si pentru sectorul economic: contabili, reprezentanti vanzari, directori economici.

Cele mai Accesate Articole