Viitorul e aici: cercetarea care ar putea revolutiona metodele de masura ale corpurilor din jurul nostru.

O echipa de cercetatori de la Universitatea BRITANICA din St Andrews a realizat recent un studiu care promite cel mai mare progres din istoria recenta in domeniul masuratorilor laserelor. Concluziile acestui studiu, spun specialistii, ar putea revolutiona viitorul cu privire la modul in care masuram lumea din jurul nostru, cu ajutorul unor tehnologii mai avansate chiar decat laserul.
Aceste tehnologii fac referire la un nou dispozitiv low-cost, foarte precis, dezvoltat de oamenii de stiinta, pentru a masura lungimea de unda a luminii, cu o precizie fara precedent. Despre noua descoperire s-a scris in revista de specialitate Optics Letters, dezvaluirea fiind facuta pe 6 martie.
Cum va functiona noua tehnologie si care ii sunt beneficiile?
Dizpozitivul de masura a undelor va stimula tehnologia de detectare optica si cuantica, sporind performanta senzorilor printr-o tehnologie de ultima generatie. Acest lucru va avea ca scop maximizarea capacitatii de masurare a dispozitivelor laser, putand aduce aceste dispozitive la gradul de precizie atomic.
Imaginati-va ce-ar putea insemna acest lucru pentru domeniul medicinii sau pentru constructii. Ca o comparatie, specialistii spun ca am putea in viitor, cu ajutorul acestui dispozitiv, sa masuram un teren de fotbal cu o unitate de masura asemanatoare atomului. Aceasta ar putea fi precizia despre care discutam, odata cu inventia acestui mecanism.
Condusi de profesorul de fizica Kishan Dholakia, o echipa de specialisti au captat o unda de laser si au trecut-i printr-o scurta banda de firba optica de latimea unui fir de par, pentru a vedea in ce mod se transforma aceasta. Unda s-a descompus in mai multe particole de lumina, procesul fiind cunoscut sub conceptul de “fuzzy snow” fiind intalnit si in cazul ecranelor TV analog. Iar forma finala a fiecarei granule se poate schimba in functie de culoarea sau de lungimea undei de lumina.
Acest proces este crucial pentru toate studiile bazate pe lumina, spun specialistii, iar pe baza datelor obtinute din aceste experimente, specialistii pot dezvolta intrumente de masura laser pentru o multime de domenii: medicale, constructii, armament, chimie etc.
“Toti atomii si moleculele absorb lumina la lungimi de unda foarte precise, astfel incat abilitatea de a identifica prin prisma unui laser si de a manipula lungimea de unda la o rezolutie atat de ridicata, este importanta in diverse domenii” – spun specialistii.
Cum arata dispozitivul inventat si cum se poate folosi?
La momentul actual, pentru realizarea acestui experiment a fost nevoie doar de o sursa de lumina laser, o banda de fibra optica de 20 centimetri si o camera digitala. Din aceste 3 instrumente s-a realizat dispozitivul. Insa profesorul Kishan Dholakia considera ca in viitor va putea inventa un dispozitiv de sine statator care sa fie chiar mai mic decat aceasta camera digitala.
De asemenea, profesorul spune ca efectele unui astfel de dispozitiv pot fi testate chiar si acasa. Daca luam un laser si tintim cu el un obiect solid de la o anumita distanta, vom observa ca lumina laserului se difuzeaza sub forma unor particule mici, iar daca mutam laserul aceleasi particule isi vor schimba forma intr-un mod radical. Tocmai aceasta senzitivitate la schimbare poate fi folosita in a implementa o noua forma de masurare a lucrurilor, bazandu-ne pe datele care ni le ofera lumina laserului. Vom putea astfel masura distanta la care se afla acel obiect solid si chiar vom putea afla informatii si despre forma sa.
Profesorul Universitar Dr. Graham Bruce de la Societatea de Fizica si Astronomie conchide si el asupra studiului prin faptul ca “acest studiu este o investitie majora cu o importanta uriasa atat pentru Regatul Unit cat si pentru intreaga natiune”. Acest proiect pare sa fie foarte promitator in ceea ce priveste dezvoltarea unei noi generatii de tehnologii cuantice si optice pentru a masura tot mediul inconjurator.
In viitorul apropiat echipa de cercetatori isi propune sa foloseasca acest dispozitiv nou pentru a testa tehnologia chiar si in spatiu, nu doar pe Pamant, pentru a masura in ce mod este difuzata lumina – lucru ce ar putea duce la revolutionarea studiilor biomedicale intr-un mod mai eficient si mai iefitn.

Cele mai Accesate Articole