Nor de praf saharian deasupra României

România va fi tranzitată în perioada imediat următoare de un nor de praf saharian care provine din Algeria. Administrația Națională de Meteorologie a dat asigurări că datorită ploilor care vor avea loc în regiunile de la sud și vest de țara noastră, concentrația particulelor de praf saharian care vor ajunge în România va fi redusă.

ANM a emis un comunicat prin care aduce lămuriri referitoare la modul în care va fi afectată țara noastră de acest fenomen.

„În perioada 23 – 28 aprilie, circulația aerului, preponderent din sector sudic, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, înspre sudul, centrul și estul Europei. În această perioadă, va ploua temporar în regiunile de la sud și vest de țara noastră, iar ploile vor determina depunerea prafului, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă. Depunerile din țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în cursul zilei de 23 aprilie și în noaptea de 23/24 aprilie în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar spre finalul săptămânii mai ales în jumătatea de vest a țării.”, se arată în comunicatul ANM.

Datele furnizate de către meteorologii de la Universitatea din Atena arată că norul de praf, descris drept „extrem de dens” poate ajunge şi în Marea Britanie, Irlanda în Nord, Polonia în est, însă cele mai afectate vor fi statele din zona Mării Mediteraneene potrivit Severe Weather.
Conform datelor meteorologilor din Grecia, și România ar putea să fie acoperită de praful saharian, începând de miercuri. Nu ar fi pentru prima dată când un astfel de fenomen și-ar face simțită prezența în țara noastră. Densitatea acestuia deasupra României ar putea atinge nivelul maxim în Vinerea Mare, urmând ca apoi să se disipeze. Cele mai afectate regiuni vor fi cele din vestul şi centrul ţării.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole