Sf. Gheorghe va fi sărbătorit a doua zi de Paști, pe 29 aprilie

Cei aproape un milion de români care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe nu îşi vor mai serba onomastica astăzi,  23 aprilie, pentru că această zi coincide cu Sfânta şi Marea Marţi din Săptămâna Pătimilor.
Printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Marele Mucenic va fi sărbătorit în a doua zi de Paşti, luni, 29 aprilie.
Potrivit Bisericii, sărbătorirea unui hram sau a unei zile onomastice presupune bucurie care nu se integrează cu perioada în care ne aflăm, anume aceea de pregătire pentru Învierea Domnului.
Din motive pastorale, Sfântul Sinod a hotărât ca anul acesta Sf. M. Mc. Gheorghe să nu fie pomenit în Duminica Floriilor, așa cum prevede Tipicul, ci în cea de-a doua zi de Paști pentru a acorda importanţa cuvenită acestei sărbători.
Trebuie evitată serbarea lui de credincioșii care-i poartă numele în acea zi a Săptămânii Patimilor (conform cu canoanele Bisericii care interzic serbarea zilelor festive în Postul Mare, cu atât mai mult în Săptămâna Pătimirilor Domnului);
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe apare cu cruce roșie în ziua de 29 aprilie, când se cântă Slujba lui (Vecernie, Utrenie și Liturghie), alături de Slujba Învierii (nu se pune Slujba Sfinților din 29 aprilie, deoarece aceasta a fost citită la Pavecernița mare în Post, cum prevede Tipicul).
Sursa: basilica.ro
 
 

Cele mai Accesate Articole