Elevii plecați în Sri Lanka au revenit în țară

Cei opt elevi ai Colegiului “Costache Negruzzi” din Iaşi, plecați într-un schimb de experienţă la o unitate de învăţământ din Colombo, capitala statului Sri Lanka, s-au întors cu bine în țără.


“La data de 23 aprilie, din cauza evoluţiilor din Sri Lanka, grupul de elevi de la un liceu din Iaşi aflat într-un schimb de experienţă în acest stat, a revenit, în siguranţă, în România. Aceştia au beneficiat de sprijinul reprezentanţilor Ambasadei României la Colombo şi al Consulatului Onorific al României la Kandy, fiind escortaţi de poliţia locală până la Aeroportul Internaţional din Colombo”, a precizat într-un comunicat de presă Ministerul Afacerilor Externe de la București.

Adolescenții, elevi din clasele a X-a şi a XI-a,  au plecat în data de 16 aprilie, în Sri Lanka, pentru a participa la proiectul internaţional derulat la o şcoală din Colombo. Aceștia urmau să se întoarcă 10 zile mai târziu, însă atacurile teroriste din statul  insular din sudul Asiei le-au grăbit întoarcerea.
Celula de Criză a Ministerului român al Afacerilor Externe îşi continuă activitatea. Ambasada României la Colombo menţine situaţia în atenţie și este în contact cu cetăţenii români aflaţi pe teritoriul srilankez şi cu autorităţile locale, pentru acordarea de asistenţă consulară.
Ministerul Afacerilor Externe de la București a activat celula de criza în urma atacurilor teroriste din Sri Lanka din Duminica Paștelui Catolic, care s-au soldat cu sute de victime. Bilanțul tragediei indică până în acest moment 359 de morți, după ce mulţi dintre răniţi au decedat. 34 de cetățeni străini au fost identificaţi printre cei ucişi, iar alţi 14 sunt încă necunoscuţi. Peste 400 de persoane care au suferit leziuni în atentatele sângeroase se află în continuare în spital, dintre care unii în stare critică.
Situația din Sri Lanka este în continuare tensionată. Până în momentul de față, șaizeci de persoane au fost arestate, fiind suspectate că ar avea legătură cu seria de atentate comise.  Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat în data de 23 aprilie atacurile sângeroase.  Din motive de securiate publică, Guvernul de la Colombo a anunţat decretarea stării de urgenţă din noaptea de 22 spre 23 aprilie. Autorităţile locale atribuie carnagiul mişcării islamiste locale National Thowheeth Jama’ath, care nu l-a revendicat, şi încearcă să afle dacă aceasta a primit vreo susţinere logistică internaţională. Şeful Poliţiei din Sri Lanka a lansat un avertisment în urmă cu zece zile, semnalând că mişcarea islamistă National Thowheeth Jama’ath plănuia comiterea unor atacuri teroriste sinucigaşe.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole