Un milionar și soția lui, în spatele atacurilor din Sri Lanka

Fatima Ibrahim, soția unui milionar care s-a numărăt printre autorii sinucigași ai atentatelor teroriste din Sri Lanka s-a aruncat în aer. Femeia a detonat o bombă în momentul în care un raid al poliției a ajuns la locuința sa de lux, pentru a o interoga și aresta.

În explozie au fost uciși trei ofițeri, dar și cei trei copii ai femeii, care era însărcinată. Potrivit autorităților din Sri Lanka, Fatima Ibrahim s-a numărat printre membrii grupului extremist care a depus un jurământ de loialitate Statului Islamic, într-un clip publicat de agenția de presă a grupării jihadiste. Aceasta era soția milionarului Inshaf Ahmed Ibrahim, unul dintre autorii unuia dintre atacurile care au lovit Sri Lanka, în ziua de Paște. Ahmed Ibrahim, în vârstă de 33 de ani, împreună cu fratele său mai mic, Ilham Ahmed Ibrahim, au pus la cale exploziile de la biserici și hoteluri, în care au murit cel puțin 359 de oameni.
În urma anchetei desfășurate asupra atentatelor din Sri Lanka, unul dintre cele mai îngrijorătoare lucruri care au ieșit la iveală este că acestea au fost puse la cale de atacatori sinucigași care proveneau din familii bogate cu o educație bună. Autoritățile din Sri Lanka au confirmat că unul dintre atacatorii sinucigași trăise și studiase în Australia și Marea Britanie.

„Cel mai îngrijorător este că atât de mulți suspecți aveau o educație aleasă și proveneau din familii bogate, fiind independenți financiar”, a spus liderul anchetei.

Una dintre pistele investigate de anchetatori este cea a fraților Inshaf și Ilham Ahamed Ibrahim, care au murit în două explozii la hotelurile din Colombo. Inshaf, în vârstă de 33 de ani, ar fi fost creierul din spatele atentatelor, cred anchetatorii, și a murit când s-a detonat bomba la Cinnamon Grand, în restaurantul aflat la etajul al treilea al hotelului din Colombo. Camerele de supraveghere ale hotelului, l-au surprins pe Ibrahim chiar înainte de atac. Acesta purta un rucsac în spate și se plimba agitat dintr-o parte în alta, înainte să decidă să detoneze bomba.
Fratele lui mai mic, Ilham, și-a detonat bomba în hotelul de lux Shangri-La. Cei doi sunt fiii multimilionarului Mohamed Ibrahim, unul dintre cei mai bogați oameni din Sri Lanka, care activează în domeniul comerțului cu condimente de 13 ani. Al treilea fiu al lui Mohamed este interogat de polițiști.
Anchetatorii încearcă să stabilească cum au reușit 9 persoane să pună la cale o serie de atacuri coordonate, în care au fost uciși aproape 400 de oameni.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole