Mai puține locuri la licee

Din anul şcolar 2019-2020, învățământul românesc va avea cu 1.200 de clase de a IX-a mai puțin. Vor exista astfel doar 134.600 de locuri pentru clasa a IX-a, învăţământ liceal de zi şi 60 de mii pentru şcoala profesională. Prin această măsură drastică Ministrul Educaţiei vrea să rezolve criza forţei de muncă.

România are tot mai puțini specialiști care știu o meserie, așa că angajatorii au cerut o dublare a numărului de elevi în școlile profesionale. Deocamdată vor fi doar 5.000 de locuri în plus.
Cifrele arată însă că dacă toţi absolvenţii de clasa a VIII-a ar vrea să meargă la liceu în toamnă, cel puţin 40.000 nu ar avea loc. Drept urmare aceştia ar trebui să se înscrie în învăţământul dual sau la şcoala profesională. Totuşi, rămâne de văzut cum se va face repartizarea elevilor astfel încât să se ocupe şi locuri în şcolile profesionale, în condiţiile în care adolescenţii nu sunt entuziasmaţi la gândul de a învăţa o meserie.
Rămâne de văzut însă cum se va organiza sistemul de învăţământ profesional astfel încât să vină în sprijinul elevilor atât în perioada de pregătire cât și după absolvire. Avantajul școlii profesionale îl constituie faptul că copiii învaţă o meserie de la A la Z şi pot continua cu studii post-liceale. Elevii pot deveni experţi în domenii care sunt căutate şi nu mai există meseriaşi. În plus, se vor putea angaja direct după ce termină liceul şi vor putea dezvolta o carieră în direcţia aleasă.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole